Britanci ronili na 622 metra: Prvi speleološki zaron u Bunda jami

“Dubina zarona je iznosila 35 metara čime je ostvarena nova dubina jame od preko 660 metara, što je svrstava na drugo mjesto po dubini na masivu Durmitora i vjerovatno treće mjesto po dubini u Crnoj Gori. Još veći kuriozitet je činjenica da je ovo prvi uspješno izveden speleo-zaron na Durmitoru, od početka speleoloških istraživanja 70-tih godina prošlog vijeka”
54 pregleda 4 komentar(a)
Bunda jama, Foto: Vojkan Gajović
Bunda jama, Foto: Vojkan Gajović
Ažurirano: 29.07.2016. 08:39h

Speleo-ronioci iz Velike Britanije uradili su prvi uspješni speleo-zaron u Bunda jami na Durmitoru.

Taj zaron oni su obavili u sklopu međunarodne speleološke ekspedicija u Nacionalnom parku “Durmitor” koja je počela 13. jula i trajaće do kraja mjeseca.

Kako je saopšteno iz Nacionalnih parkova Crne Gore zaron je izvršen u sifonu na dnu jame na dubini od 622 metra.

“Dubina zarona je iznosila 35 metara čime je ostvarena nova dubina jame od preko 660 metara, što je svrstava na drugo mjesto po dubini na masivu Durmitora i vjerovatno treće mjesto po dubini u Crnoj Gori. Još veći kuriozitet je činjenica da je ovo prvi uspješno izveden speleo-zaron na Durmitoru, od početka speleoloških istraživanja 70-tih godina prošlog vijeka”, piše u saopštenju.

Prema riječima predstavnika Akademsko-speleološko-alpinističkog kluba ASAK iz Beograda Vojkana Gajovića, koji zajedno sa ostalim članovima kluba i članovima YUCPC-a sa Univerziteta u Jorku učestvuje u Međunarodnoj speleološkoj ekspediciji, taj rezultat daje velike mogućnosti za dalja istraživanja i za bolje shvatanje karsta Durmitora.

Ovogodišnja istraživanja podrazumijevaju nastavak istraživanja u Bunda jami na dubini od 622 metara koja uključuju i speleoronilačke aktivnosti, te istraživanja drugih rekognosciranih ili započetih objekata. Istraživanja se sprovode u naučno-istraživačke svrhe sa ciljem upoznavanja i sistematizacije građe o karstu i speleološkim objektima Durmitora.

Bonus video: