Grupa građana o Porto Skadar Lake: Može svuda ali ne u srcu Nacionalnog parka

“Projekat Porto Skadar Lake ne može zavrijediti epitet ekološki opravdanog projekta, niti je utemeljena i opravdana tvrdnja da će isti dovesti do socijalnog i ekonomskog blagostanja stanovništva, s obzirom da je isti planiran u potpuno netaknutom prirodnom ambijentu Nacionalnog parka Skadarsko jezero”, piše u saopštenju
175 pregleda 8 komentar(a)
Porto Skadar Lake, Foto: Porto Skadar Lake
Porto Skadar Lake, Foto: Porto Skadar Lake
Ažurirano: 28.07.2016. 18:33h

Spa i kongresni turizam, uz privatni smještaj na 120.000 kvadrata, može da se razvija na bilo kojoj drugoj lokaciji ali ne u srcu nacionalnog parka, jer nije u duhu tradicije, kulture i urušava jedinstveni prirodni ambijent i odlike zaštićenog područja.

To je, povodom najave da će radovi na izgradnji eko-rizorta “Porto Skadar Lejk” početi na Skadarskom jezeru u septembru, saopšteno iz neformalne grupe građana i NVO-a “Stop Porto Skadar lake”.

“Projekat Porto Skadar Lake ne može zavrijediti epitet ekološki opravdanog projekta, niti je utemeljena i opravdana tvrdnja da će isti dovesti do socijalnog i ekonomskog blagostanja stanovništva, s obzirom da je isti planiran u potpuno netaknutom prirodnom ambijentu Nacionalnog parka Skadarsko jezero”, piše u saopštenju.

Navodi se da predstavnici investitora tvrde da će umanjiti negativan uticaj na biodiverzitet, iako se u elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu konstatuje da nema podataka o ugroženim, endemičnim i rijetkim vrstama, niti je urađena negativna procjena uticaja za ove vrste pojedinačno.

“Polazeći od činjenice da je Skadarsko jezero područje na kojem se odvijaju brojne nelegalne aktivnosti uključujući nelegalnu gradnju i sivu ekonomiju u oblasti turizma te da je riječ o području za koje ne postoji adekvatna institucionalna, zakonska i operativna osnova za kontrolu i balansiranje velikih turističkih objekata pozvali smo Ministarstvo održivog razvoja i turizma da isključi ovakve megastrukture iz prostornog planiranja koje je u toku, a do 2025. godine, dok se ne stvore uslovi za razvoj održivog turizma”, piše u saopštenju.

Ta grupa je navela bojazan da će projekat otvoriti vrata novoj gradnji, kako legalnoj, tako nelegalnoj.

“Unapređenje postojeće, posebno putne infrastrukture diže talas bespravne gradnje i ostalih nelegalnih aktivnosti koje će u odsustvu kontrole i suzbijanja dovesti do potpunog kolapsa Nacionalnog parka i trajne degradacije”, navodi se u saopštenju.

Oni su naveli i da su projekat “Mihailovići” i sam Porto Skadar Lake urađeni u procesu nedovoljne transparentnosti i bez učešća ekologa i druge stručne javnosti, a da je javna rasprava najavljena na nepristupačan način i trajala svega 15 dana.

“U saznanju smo da je problem prepoznat na međunarodnom nivou i da su se tim povodom Ramsar sekretarijat i EU Delegacija u Crnoj Gori već obratile Ministarstvu i zatražile objašnjenje za projekat i prostorno planiranje NP”, piše u saopštenju.

Bonus video: