Evropska komisija dala pozitivno mišljenje na Nacionalnu strategiju usklađivanja za poglavlje o životnoj sredini

Strategija je, kako je saopšteno iz Ministarstva "osnova harmonizacije crnogorskih propisa sa propisima EU u životnoj sredini i predstavlja takozvano početno mjerilo za otvaranje tog Poglavlja"
57 pregleda 0 komentar(a)
smeće, Foto: Boris Pejović
smeće, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.07.2016. 13:03h

Evropska komisija dala je pozitivno mišljenje na Nacionalnu strategiju aproksimacije (usklađivanja) za Poglavlje 27- životna sredina.

U pitanju je oblast koja će, prema procjenama, zahtijevati ulaganja od oko 1,5 milijardu eura, najviše u sektoru voda - oko 840 miliona eura, zatim upravljanja otpadom (368 miliona) i emisija u vazduh (130 miliona).

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma ranije je ocijenjeno da će, s obzirom na to da to iznosi polovinu bruto domaćeg proizvoda, biti potrebna dodatna konsolidacija državnog, a naročito budžeta lokalnih samouprava.

Strategija je, kako je saopšteno iz Ministarstva "osnova harmonizacije crnogorskih propisa sa propisima EU u životnoj sredini i predstavlja takozvano početno mjerilo za otvaranje tog Poglavlja".

"Crna Gora je spremna za otvaranje Poglavlja 27, što znači da našu zemlju sada očekuju finalne aktivnosti u pripremi otvaranja ovog najzahtjevnijeg dijela pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom. Izradom Strategije ostvaren je ozbiljan progres u dijelu životne sredine. Dokument je rađen paralelno sa Nacionalnom strategijom održivog razvoja, koja takođe prepoznaje značaj pozicioniranja životne sredine u sam vrh Vladinih prioriteta”, saopšteno je iz Ministarstva.

Navodi se da će sada prvi naredni koraci biti institucionalno prilagođavanje u cilju što efikasnije realizacije planiranih aktivnosti, kao i obezbjeđivanje stalnih nacionalnih mehanizama za finansiranje tih procesa.

Bonus video: