Paštrovići da na Bankadi presude Statisu

Odbornik Građanskog pokreta URA Radosav Tomović, inicirao je donošenje Deklaracije, još prošle godine kada je Ministarstvo održivog razvoja I turizma raspislo je konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje hotelskog rizorta ”Miločer” u Pržnu, na koji su u međuvremenu izabrana dva drugoplasirana rješenja
107 pregleda 3 komentar(a)
Budva opozicija, Foto: Vuk Lajović
Budva opozicija, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.07.2016. 12:49h

Odbornici kompletne budvanske opozicije pozvali su Skupštinu Crne Gore da ukine odluku o smrtnoj presudi prostoru u Miločerskom parku, i ne dozvole grčkom biznismenu Petrosu Statisu da u betonizira stoljetni park i izgradi još 48 hiljada kvadrata stambeno poslovnog prostora.

Ujedno, oni su Pozvali i Paštroviće da održe Bankadu - paštrovski narodni sud, kako bi deklaracija bila ispoštovana i spriječena gradnja u Miločeru.

Okupljeni u Miločerskom parku odbornik URA Radosav Tomović, DEMOS Lucija Đrašković, SNP Krsto Rađenović, LP Blažo Rađenović, Demokrata Igor Đurašević, DF Stevan Džaković i Jovica Gregović, SDP-a Radovan Radulović nezavisni odbornik Nikola Vukčević kao i članica predsjdništva URA Božena Jelušić, podsjetili su da je budvanski parlament, nakon pune godine u ponedjeljak usvojio Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan.

Za donošenje deklaracije glasalo je 25 odbornika iz svih partija, protiv je bio šef parlamenta Boro Lazović i odbornik Prave Budve Milan Balević, dok je uzdržan bio drugi odbornik Prave Budve Časlav Perović.

Podsjećamo Odbornik Građanskog pokreta URA Radosav Tomović, inicirao je donošenje Deklaracije, još prošle godine kada je Ministarstvo održivog razvoja I turizma raspislo je konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje hotelskog rizorta ”Miločer” u Pržnu, na koji su u međuvremenu izabrana dva drugoplasirana rješenja.

Tomovićevu deklaraciju je tada podržalo 17 od ukupno 32 odbornika, jer Skupština opštine nije ni u čemu konsultovana oko pripreme projektnog zadatka, čime je dozvljeno betniranje najvrjednijeg dijela obale.

"Deklaracijom zahtijevamo da u Miločerskom parku i zaleđu Svetog Stefana se ne dozvoli gradnja novih stambno – poslovnih objekta. Dozoljava se rekonstrukcija postojećih objkat i to u postojećim gabaritima. Miločerski park sa postojećim objektima i prostor u zaleđu Svetog Stefana su u sadašnjem stanju spomenik prirode, arhitekturei kulturnog pejzaža, sa raznovsrnim biljnim vrstama, te kao takvi čine prostor od opšteg interesa”, podsjetio je Tomović okupljene na deklaraciju i dodao:

"Deklaracija je bila na dnevnom redu 20. Sjednice Skupštine opštine Budva, koja je održana 5. i 6. Avgusta prošle godine. Za glasanje po ovoj tački, klub odbornika DPS tražio je pauzu od deset minuta. Nažalost, ta pauza je trajala skoro godinu dana, tačnije 354 dana ili 510.000 minuta. Glasanje je obavljeno 25. jula, kada je deklracija usvojen sa dva glasa protiv i jednim uzdržanim. U međuvremenu su urađena konkursna rješenja za gradnju 48.000 kvadrata, a saglasnost za ugovor sa investitorom je dala Skupština Crne Gore. Ipak, nadam se da ovaj document neće biti “posthumno” donošen. Služba Skupštine opštine Budva ne obavijestila dopisom kao podnosioca deklaracija, o usvajanju akta i upućuje na “ dalju nadležnost”.

On je u ime potpisinika deklaracije uputio javni poziv Paštrovićima da održe Bankadu - Paštrovski narodni sud, kako bi se realizovala odluka odbornika Skupštine opštine.

"Kao porotnike pozvati studente i profesore Arhitektonskog fakulteta Podgorica, predstavnike Inžinjerske komore Crne Gore, udruženje “Kana”, prof dr Dragana Hajdukovića, arhitektu Aleksandra Ašanina i arhitektu Borislava Vukićevića. Da donesu presudu o poništenju odluke Skupštine Crne Gore o gradnji u Miločeskom parku i zaleđu Svetog Stefana. Suđenje na bankadi da bude javno, a održati ga u prvoj polovini septembra. Nakon izricanja presude svi prisutni da proštuju od Svetog Stefana do Pržna. Imajući u vidu da je budvanski parlament, samo sa dva glasa protiv donio deklraciju, šaljemo poruku Skupštini Crne Gore da ukinu odluku o smrtnoj presudi prostoru Miločerskog parka”, kazao je Tomović.

Blokada Sveca, ako počnu da grade

Mještanin Svetog Stefana i odbornik SNP Krsto Rađenović kazao je da se od Vlade Crne Gore traži da poništi odluku o gradnji u Miločerskom parku, a od investitora da ne počinje radove.

"U slučaju da ne budu naši zahtjevi ne budu ispoštovani, da se ne budu pitali mještani i SO Budva, nama jedino prostaje da napravimo blokadu i nećemo moći doći ni izvođač radova, a ni gost", poručio je Rađenović.

Planiraju da grade duplo više

Vlada je još sredinom marta prošle godine usvojila programski zadatak za raspisivanje javnog konkursa od opšteg interesa za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja hotelskog rizorta Miločer, kojim je predviđena izgradnja duplo više kapaciteta na obali od Miločera do Svetog Stefana. Tim dokumentom firmi “Adriatic properties” grčkom biznismena Petrosa Statis omogućeno je da na najekskluzivnijoj turističkoj lokaciji – stoljetnjom Miločerskom parku izgradi 88 apartmana - 66 u novom hotelu Kraljičina plaža i 12 apartmana naspram grad-hotela Sveti Stefan, kao I rekonstrukcija i dogradnja pet starih vila, čija će kvadratura biti utrostručena, a koje će, takođe, biti ponuđene na tržištu.

Bonus video: