Planinari "Javorka" čekaju ključeve doma već četiri godine

“Dom je bio građevinski završen, ali zbog nekih tehničkih nedostataka komisija nije htjela da ga primi... Nedostaci su otklonjeni, ali je nažalost prošlo više vremena nego što treba. Zastoj je bio i zbog geodetskog snimanja”
71 pregleda 2 komentar(a)
Planinarski dom "Javorak", Foto: Svetlana Mandić
Planinarski dom "Javorak", Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.07.2016. 18:32h

Navikli na uspješne ekspedicije i neispunjena obećana, planinari Planinarsko-smučarskog društva “Javorak" nadaju se da će dobiti na korišćenje obnovljeni Planinarski dom na ovogodišnji, 50. memorijal “Ratko-Gaga Lučić”.

Dom je izgorio prije devet godina, na dan kada je obilježavan memorijal koji nosi ime po čuvenom nikšićkom alpinisti.

Sagrađen je prije četiri godine, ali još nije useljen.

Čeka se potpisivanje ugovora, a u “Javorku” očekuju da će se to desiti do 31. jula kada se obilježava memorijal.

“Ponovo nam je rečeno da ćemo uskoro potpisati ugovor sa Opštinom. Već tri godine smo tu na ‘dohvat ruke’, ali ugovor nikako da se potpiše. Ne možemo ni da od sponzora tražimo namještaj, kada nam dom još nije predat”, kazao je Dragutin Šlagi Vujović, jedan od trojice planinara koji su 2010. osvojili Mont Everest.

Izgradnja doma počela je u aprilu 2012. godine, a završetak je najavljen za septembar.

Prilikom Dana opštine, 18. septembra 2012. godine, tadašnji predsjednici Vlade i Opštine, Igor Lukšić i Nebojša Radojičić,obišli su dom i zadovoljno konstatovali da će planinari konačno dobiti krov nad glavom.

Od tada je prošlo skoro četiri godine, planinari se, prilikom kretanja na svaku ekspediciju, okupljaju ispred doma, u nadi da će uskoro useliti.

Sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Nebojša Adžić kaže da bi uskoro to trebalo i da se dogodi.

“Dom je bio građevinski završen, ali zbog nekih tehničkih nedostataka komisija nije htjela da ga primi... Nedostaci su otklonjeni, ali je nažalost prošlo više vremena nego što treba. Zastoj je bio i zbog geodetskog snimanja”, kazao je on.

Istakao je da je dobijena upotrebna dozvola i da će se, čim dom bude upisan u katastar, definisati ugovor između Opštine i PSD “Javorak”.

“Ugovor nijesmo mogli završiti bez lista nepokretnosti i to će biti veoma brzo završeno jer je predmet u proceduri. Opština će biti vlasnik Planinarskog doma koji će biti dat na raspolaganje ‘Javorku’, a jednu kancelariju imaće i Mjesna zajednica. Ovdje se više radilo o tehničkim stvarima i u tome se izgubilo vrijeme”.

U maju ove godine lopovi su obili Planinarski dom i iz njega odnijeli jedini inventar - desetak šatora, pedesetak vreća za spavanje, muzičku liniju, dvadesetak pribora za jelo, podmetače.

Bonus video: