Iseljenici pomogli NVO, Opština dio dala centru koji vodi kćerka Ejupa Nurkovića

Predstavnik “Bratske ruke” Hajran Pepić “Vijestima” je kazao da je kompletna donacija namijenjena NVO i da ne zna kako je dio završio u Dnevnom centru, koji je zvanično otvoren prošlog petka, ali još ne radi
96 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2016. 16:35h

Dio donacije namijenjenedjeci sa posebnim potrebama rožajska vlast ustupila je Dnevnom centruna čijem čelu je Dženita Kurtagić, kćerka predsjednika Opštine Ejupa Nurkovića.

Donaciju Nevladinoj organizaciji “Olakšajmo život djeci sa posebnim potrebama” obezbijedilo je Udruženje crnogorske dijaspore u Švajcarskoj “Bratska ruka”.

Predstavnik “Bratske ruke” Hajran Pepić “Vijestima” je kazao da je kompletna donacija namijenjena NVO i da ne zna kako je dio završio u Dnevnom centru, koji je zvanično otvoren prošlog petka, ali još ne radi.

“Naše namjere su čiste i humane, potrudili smo se da prikupimo koliko smo mogli. Međutim, kada donacija stigne na odredište, svako vuče na svoju stranu. Imamo jednu namjeru, a ispadne sasvim drugo, što mi nijesmo u mogućnosti niti želimo da kontrolišemo. Naš cilj je bio da se toj djeci koliko-toliko pomogne, nikako da im se oteža bilo čijim ovavim ili onakvim činjenjem”, rekao je Pepić.

Šefica opštinskog Centra za dijasporu Fahreta Husović nije odgovorila na osnovu čega je odlučeno da se donacija podijeli.

“Prioritet donatora je bio da donacija služi djeci sa posebnim potrebama iz cijele Opštine”, saopštila je ona.

Za više od 70 mališana, koliko okuplja NVO koja radi već 12 godina, obezbijeđeno je po sedmoro invalidskih kolica i hodalica, 30 pari štaka, druga pomagala i specijalizovani kombi za prevoz.

Prema saznanjima “Vijesti”, dobili su po petoro kolica i hodalica, osam pari štaka i druga pomagala i pet hiljada franaka.

Nijesu dobili nijedan aparat za mjerenje krvnog pritiska, a kombi za prevoz će, kako im je sugerisano iz lokalne uprave, koristiti skupa sa Dnevnim centrom.

Švajcarci su donirali i 15 aparata za mjerenje pritiska, ali nijedan nije dobila NVO. U Dnevnom centru je završio i specijalizovani krevet...

“Vijesti ” nezvanično saznaju da NVO neće koristiti vozilo, ukoliko budu morali da ga dijele sa bilo kim.

Predsjednica NVO Vezira Cosović nije željela da komentariše činjenicu da je dio donacije ustupljen Dnevnom centru.

Istakla je da djeca koju okuplja “umiju da cijene i i te kako se raduju i najmanjem znaku pažnje”. Naglasila

je da NVO funkcioniše u veoma teškim uslovima, u svega dvadesetak kvadrata, ali da sa djecom, ipak, svakodnevno rade defektolog, fizioterapeut, logoped, pedagog i psiholog.

Država nije dala pare

Ćosovićeva se zahvalila na vrijednoj donaciji, koja će “i te kako olakšati svakodnevicu djeci sa smetnjama u razvoju”.

“A novčani dio će pomoći opstanak NVO i nastavak ispunjavanja osnovnih ciljeva, rada na rehabilitaciji, obrazovnom i inkluzivnom programu. Finansijska situacija u prethodnom periodu je bila više nego loša, a Komisija za raspodjelu sredstava od igara na sreću je odbila oba projekta koja smo kandidovali... Malo je reći hvala našoj dijaspori u Švajcarskoj, koja je imala sluha da makar malo ublaži svakodnevicu ovim mališanima”.

Galerija

Bonus video: