Sumnjive fakture stigle i iz bjelopoljske bolnice

Kontrolori navodno utvrdili da su ljekari neopravdano fakturisali usluge koje nijesu ni pružene pacijentima...
86 pregleda 6 komentar(a)
Bolnica, Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Bolnica, Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 26.07.2016. 05:52h

Fond za zdravstveno osiguranje odbio je da plati bjelopoljskoj Opštoj bolnici oko 2.200 eura za usluge koje su navodno neopravdano fakturisane u februaru.

Redovna kontrola Bolnice pokazala je da su pojedini ljekari nekoliko puta tokom dana evidentirali otpusnu listu za jednog pacijenta i neopravdano fakturisali usluge koje nijesu pružene. Prema izvještaju koji je sačinjen u junu, a u koji su “Vijesti” imale uvid, od 96 kontrolisanih istorija bolesti - nepravilno i nepotrebno je evidentirano 36.

Dva različita ljekara na Odjeljenju hirurgije navodno u istom danu su evidentirala usluge laboratorijske analize za jednog pacijenta.

Kontrolori Fonda su na Odjeljenju ginekologije utvrdili da je od 15 kontrolisanih istorija bolesti osam bilo neopravdano.

Otkriveno je i da su uz ultrazvuk u trudnoći pacijentkinje fakturisane i usluge ultrazvuka abdomena, žučne kese, jetre i gušterače, iako nijesu navedene u izvještaju specijaliste i otpusnoj listi.

Fondu je fakturisana i usluga “vođenje indukovanog porođaja”, iako kroz Pregled ljekova nije navedena terapija koja ga prati, već samo “cefaleksin” kapsule.

Kontrolori tvrde da su nepravilnosti, poput fakturisanje usluga za nepostojeće bolničke dane, zabilježene i na odjeljenju Neonatologije, gdje je od 35 kontrolisanih istorija bolesti 20 bilo nepravilno.

Kontrolori Fonda navode da je među pronađenim nepravilnostima i to što su uz konsultativni pregled kod specijaliste fakturisane usluge kao što su “prijem pacijenta u Bolnicu”, “pregled ležećeg pacijenta (vizita)”, “otpusno pismo”.

Nepotrebno su, uz usluge “pregled ležećeg pacijenta” ili “rad sestara - njega bolesnika”, fakturisane usluge poput davanja kiseonika i injekcija, iako su njihov sastavni dio.

“Vijesti” su nedavno objavile da je kontrola Fonda pokazala da su ginekolozi podgoričkog Doma zdravlja neopravdano fakturisali oko trećinu preventivnih usluga, zbog čega su fakture umanjene za oko 42.000 eura.

Bonus video: