Crvenom farbom udarila na freske

Monasi tvrde da je prosuto nekoliko litara crvene farbe i da su freske do te mjere oštećene da će biti neophodna restauracija
128 pregleda 237 komentar(a)
Crvena farba, Manastir Reževići, Foto: Vuk Lajović
Crvena farba, Manastir Reževići, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 26.07.2016. 05:37h

Policija je privela Budvanku O.F. zbog sumnje da je crvenom farbom juče oštetila manastirski kompleks u Reževićima - spomenik kulture pod zaštitom države star osam vjekova.

“Vijestima” je u policiji potvrđeno da je Budvanka saslušana i da će biti procesuirana, jer je, prema navodima monaha, crvenu farbu prosula po freskama i kamenim zidovima.

“Vijestima” je ranije juče u crkvi rečeno da znaju ko je oskrnavio manastir, ali nijesu željeli da govore o tome.

Istakli su da vjeruju da će policija procesuirati slučaj i stati na na kraj napadima na manastir.

Tvrde da je prosuto nekoliko litara crvene farbe i da su freske do te mjere oštećene da će biti neophodna restauracija.

Brojni turisti i vjernici zatekli su juče u manastiru praktično potoke farbe, koji su se slivali niz zidove oslikane freskama, završavajući na stepenicama i kamenom pločniku.

“Vijestima” je saopšteno da su monasi koji žive u manastiru primijetili da su ikone oskrnavljene i slučaj prijavili policiji.

Mitropolija crnogorsko-primorska prije četiri godine napravila je poseban ulaz u kompeks - kamenu građevinu oslikanu freskama.

Zbog tih, ali i radova na konaku i freskopisanju manastirske crkve Svetog Stefana, Uprava za zaštitu kulturnih dobara podnijela je prijavu tužiocu. Naveli su da je riječ o devastaciji spomenika kulture, jer Mitropolija nije dobila saglasnost od države za radove.

Iz SPC su odgovorili da su radovima željeli da sačuvaju manastirski kompleks, koji je, kako tvrde, došao do stanja propadanja zbog nebrige države.

Dio mještana Paštrovića podržao je tada SPC na narodnom zboru u porti manastira. Sa skupa su pozvali državu i institucije da prekinu sa navodnim napadima na crkvu. Istakli su da je manastir njihova svetinja i da svaki napad doživljavaju kao atak na moralno i duhovno biće Paštrovića.

Bonus video: