Liste čekanja u Crnoj Gori: Ultrazvuk se čeka i do tri mjeseca...

Dvije specijalne bolnice - “Brezovik” i “Vaso Ćuković”, nijesu odgovorile na pitanja “Vijesti” u vezi sa listama čekanja
763 pregleda 1 komentar(a)
Na operaciju u opštim bolnicama navodno niko ne čeka (ilustracija), Foto: Arhiva "Vijesti"
Na operaciju u opštim bolnicama navodno niko ne čeka (ilustracija), Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.12.2018. 21:24h

Liste čekanja na preglede ljekara u opštim bolnicama najduže su u Bijelom Polju, gdje građani na ultrazvučni pregled abdomena čekaju do tri mjeseca.

Prema podacima “Vijesti”, u toj bolnici na pregled neurologa čeka 111 pacijenata, kod endokrinologa 76, a kardiologa 35.

Bjelopoljci na pregled ortopeda čekaju do tri, a kod očnog do dva mjeseca. Na listi čekanja za skener je 137 pacijenata, dopler krvnih sudova 75, a ultrazvuk 320. Ultrazvučni pregled abdomena i štitne žlijezde čekaju se po tri mjeseca.

Opšta bolnica Bijelo Polje

Iako akcioni plan za borbu protiv korupcije predviđa da se liste čekanja pacijenata koji duže od mjesec čekaju na prvi pregled ili operaciju objavljuju javno, rijetke su opšte i specijalne bolnice koje to čine redovno.

Dvije specijalne bolnice - “Brezovik” i “Vaso Ćuković”, nijesu odgovorile na pitanja “Vijesti” u vezi sa listama čekanja.

Iz tri od sedam opštih bolnica potvrdili su da postoje liste čekanja, dok su sve jednoglasne da se za operacije ne čeka duže od mjesec.

Prema podacima iz kotorske bolnice, najduže se čeka na pregled kod kardiologa i endokrinologa.

Iz kotorske bolnice kazali su da na prvi pregled u decembru čeka 12 pacijenata u internoj ambulanti, 20 u endokrinološkoj, a 10 na pregled kod kardiologa. Saopštili su da je prvi slobodan termin u kardiološkoj ambulanti 3. januar, dok pacijenti kod endokrinologa mogu zakazati za 11. januar.

“U svim ostalim ambulantama je sličan prosjek i nema liste čekanja duže od mjesec. U našoj bolnici nema liste čekanja za operacije”.

Direktor bolnice Ivan Ilić saopštio je da su na ultrazvučni pregled trbuha, dojki, štitne žlijezde i dopler krvnih sudova slobodni termini početkom februara, a da za mamografske preglede i rendgen snimanja nema liste čekanja.

Iz beranske bolnice “Vijestima” su saopštili da na specijalističke i supspecijalističke preglede duže od mjesec ne čeka nijedan pacijent, kao i da kod kardiologa nema slobodnih termina do kraja decembra. Kod kardiologa čeka 11 građana na prvi pregled, a ostalo su kontrolni.

Direktor bolnice Budimir Dabetić rekao je da su uvidom u računare svih ambulanti utvrdili da za pregled kod interniste, infektologa, hirurga, ortopeda, urologa, otorinolaringologa, ginekologa, gastroenterologa, nefrologa, endokrinologa i pedijatra, ima slobodnih termina za 13, 14. i 17. decembar.

Dabetić je saopštio da u očnoj ambulanti nema čekanja dužeg od 30 dana i da je do kraja mjeseca za prvi pregled zakazano 59 pacijenata.

Direktor Opšte bolnice Bar Dragoslav Tomanović odgovorio je da ne postoje liste čekanja za prvi pregled kod endokrinologa, interniste i ginekologa, te da se zakazuju u roku od dva do sedam dana.

Kazao je da se ultrazvučni pregledi, dopler krvnih sudova i skener zakazuju u roku od 30 dana. Rendgen snimanja, rekao je, pacijentima se zakazuju u roku od pet do sedam dana.

Iz Opšte bolnice Danilo I kazali su da nemaju formirane liste čekanja na specijalističke preglede, radiološke i ultrazvučne preglede i operacije.

“Ako pacijenti imaju uputom zakazan neki od specijalističkih pregleda duže od mjesec dana, dodatnim naporima i angažovanjem svih ljekara i radom u specijalističkim ambulantama pacijenti budu pregledani u najkraćem mogućem roku”, rekli su iz cetinjske bolnice.

U nikšićkoj bolnici, kojom rukovodi Ilija Ašanin, tvrde da pacijenti ne čekaju duže od 30 dana na pregled kod neurologa, psihijatra, interniste, kardiologa, endokrinologa i ginekologa. U odgovoru piše da se na ultrazvučne preglede čeka mjesec, a na dopler 20 dana i da za te vrste usluga imaju organizovane vanredne ambulante.

Iz pljevaljske bolnice kazali su da ne mogu sa sigurnošću znati koliko pacijenata čeka na pregled specijaliste jer izabrani doktori zakazuju po prioritetima i potrebama pacijenata.

“S obzirom na to da u pojedinim službama radi samo jedan izvršilac, moguća su čekanja, ali svi bolnički (ležeći), kao i hitni pacijenti, budu pregledani odmah”.

Na krevet u “Dobroti” čeka 12 zavisnika

Direktor specijalne bolnice za psihijatriju “Dobrota” Dragan Čabarkapa rekao je “Vijestima” da na “akutnim” odjeljenjima nema lista čekanja za prijem pacijenata, ali da je popunjenost kapaciteta te bolnice preko 100 odsto.

To, tvrdi Čabarkapa, stvara velike probleme oko smještaja pacijenata, sa čime se dugo suočavaju.

On je kazao da lista čekanja postoji samo na Odjeljenju za bolesti zavisnosti, koje ima 21 krevet.

“Trenutno su na ovoj listi čekanja dva pacijenta i četriri pacijentkinje sa izrečenom mjerom bezbjednosti obaveznog liječenja narkomana. Još šest pacijenata čekaju na liječenje, ali im nije izrečena mjera bezbjednosti”.

Bonus video: