U maju i junu vazduh u Podgorici nije bio zagađen

Srednje dnevne koncentracije PM10 čestica, prema propisanim standardima kvaliteta vazduha, ne bi smjele prekoračiti graničnu vrijednost od 50 mikrograma po metru kubnom više od 35 dana u toku godine
1 komentar(a)
Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.07.2016. 16:52h

Svakodnevne analize vazduha Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore pokazale su da tokom maja i juna vazduh u Podgorici nije bio zagađen.

„Svi mjereni parametri tokom maja i juna na mjernom mjestu u Podgorici bili su u okviru propisanih graničnih vrijednosti, što znači da nije bilo prekoračenja i da je kvalitet vazduha bio dobar“, saopšteno je iz Agencije.

Maksimalne srednje dnevne koncentracije PM10 čestica tokom maja i juna nisu prelazile propisanu graničnu vrijednost od 50 mikrograma po metru kubnom. Maksimalna koncentracija PM10 čestica tokom maja izmjerena je 12. maja i iznosila je 40,19 mikrograma po metru kubnom, dok je tokom juna maksimalna srednja dnevna koncentracija PM10 čestica izmjerena 22. juna i iznosila je 47,35 mikrograma po metru kubnom.

„Koncentracija benzoapirena u PM10 četicama je bila značajno manja u odnosu na prethodni period i višestruko ispod propisane ciljne vrijednosti na godišnjem nivou“, podatak je Agencije.

Srednje dnevne koncentracije PM10 čestica, prema propisanim standardima kvaliteta vazduha, ne bi smjele prekoračiti graničnu vrijednost od 50 mikrograma po metru kubnom više od 35 dana u toku godine.

Međutim, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, od početka 2016. godine propisane vrijednosti su prekoračene 41 put.

U januaru je granica prekoračena dvadeset tri puta, u februaru šesnaest puta. Već u martu propisane vrijednosti kvaliteta vazduha nisu prekoračene, dok se u aprilu to dogodilo dva puta.

Bonus video: