Očišćeni ostrvo Lastavica i tvrđava Mamula

Podsećamo da je švajcarska kompanija "Oraskom divelopment holding" sa Vladom Crne Gore sklopio ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvršavom Mamula na 49 godina i cijenu od 1,5 eura po kvadratnom metru za zemljište i 0,9 eura za akvatorijum, plus investicioni projekat od 15 miliona eura i otvaranje do 200 radnih mjesta
295 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2016. 12:40h

Radnici hercegnovskog preduzeća „Čistoća“ očistili su prethodnih dana ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula na ulazu u Bokokotorski zaliv.

Tokom akcije čišćenja i košenja zaraslih površina, u kojoj je učestvovalo devet radnika tog preduzeća, sakupljeno je oko 800 kilograma otpada.

Akciju čišćenja ostrva Lastavica pomogli su i članovi NVO „Plavi Crne Gore“ i Zoran Banićević, koji je omogućio radnicima prevoz brodom. Iz lokalne uprave najavljuju i skoro čišćenje tvrđave Španjola.

Podsećamo da je švajcarska kompanija "Oraskom divelopment holding" sa Vladom Crne Gore sklopio ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvršavom Mamula na 49 godina i cijenu od 1,5 eura po kvadratnom metru za zemljište i 0,9 eura za akvatorijum, plus investicioni projekat od 15 miliona eura i otvaranje do 200 radnih mjesta. Data je i projekcija ostvarivanja ukupnih direktnih prihoda u prvih deset godina, u visini od 7,5 miliona eura.

Novljani komentarišu da je Orascom mogao pomoći akciju čišćenja ostrva i pokazati, ono što se definiše kao “društvena odgovornost”.

Sredinom XIX vijeka austrijski general i namjesnik Dalmacije baron Lazar Mamula, inače vjenčani kum crnogorskog knjaza Danila Petrovića, podigao je utvrđenje na ostrvu Lastavica. Po njemu je tvrđava dobila novi naziv - Mamula.

Na ostrvu je po naredbi italijanskog admirala Šestog armijskog korpusa Renco Dalmaza u tvrdjavi Mamula, 30. marta 1942 godine osnovan logor Nummero 11. U njemu su zatavarani antifašisti, ratni zarobljenici i civili iz Crne Gore, istočne Hercegovine i Hrvatske - uglavnom iz južne Dalmacije.

Galerija

Bonus video: