"Tesli podići spomenik u Banjanima i kod Saborne crkve u Nikšiću"

“Bio je jedan jedini, neprevaziđeni genije kakav se do sada nije rodio, ili se možda više nikada neće ni roditi"
193 pregleda 23 komentar(a)
Svečana akademija- Tesla, Foto: Svetlana Mandić
Svečana akademija- Tesla, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 24.07.2016. 13:40h

Mitropolija Crnogorsko primorska, Eparhija budimljansko nikšićka i NVO Društvo „Nikola Tesla“ iz Podgorice organizovali su ispred Sabornog hrama u gradu pod Trebjesom svečanu akademiju povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle, jednog od najvećih naučnika i pronalazača.

“Teslu su opisivali i nazivali ga čarobnjakom nauke, čovjekom koji je osvijetlio svijet, koji je izumitelj i izvan vremena. Svojim epohalnim djelom spojio je tri vijeka i dva milenijuma i svrstao se u plejadu pravih, autentičnih, renesansnih ličnosti koje će čovječanstvo, bez obzira na nove ideje i naučne prodore koje će donijeti budućnost, vječno pamtiti kao ljude koji su svojim humanim vizijama i univerzalno vrijednim djelom promijenili svijet i vječito zadužili čovječanstvo”, kazao je Rako Radusinović u ime Društva „Nikola Tesla“.

Prema njegovim riječima cilj Društva je da se Tesli podigne spomenik u Banjanima, odakle su Draganići od kojih potiču Tesle, a on je u svoje ime predložio da se spomenik Tesli postavi kod Saborne crkve u Nikšiću, dok bi sa druge strane bio spomenik Petru II Petroviću Njegošu.

Dr Tripko Draganić govorio je o Teslinom porijeklu, o Draganićima iz Banjana, o tome da je u knjizi koju je napisao Teslin biograf i prijatelj Džon O` Nil naučnik jasno govorio o svom porijeklu.

“Bio je jedan jedini, neprevaziđeni genije kakav se do sada nije rodio, ili se možda više nikada neće ni roditi. Približiti se njemu na bilo koji način je možda nemoguća misija ali nas to ne sprečava da budemo ljudi i da svoju djecu vaspitavamo u istom maniru. To je meni najbolji način da sa ponosom kažem da sam potomak Nikole Tesle”, kazao je inženjer Dušan M. Tesla.

Mr Milka Kresoja, iz Međunarodnog instituta za istraživanje nasleđa „Nikola Tesla“ Beograd – Moskva, kazala je da je Tesla najblistaviji um koji je hodao planetom i da Centar pokušava da otkrije tajnu kako je Tesla dolazio do svojih otkrića.

“Neko je pravilno primijetio da je Tesla bio jedini pjesnik u nauci. Sve što je činio tokom svojih isatraživanja, ali i u životu, radio je izvanredno, zapanjujuće i čudesno. Činio je to genijalno, dakle jednostavno, da bi služio čovječanstvu, a za uzvrat nije tražio ništa. Kažu da je posjedovao i nestvarnu privlačnost, te da je bio primjetno tih, gotovo stidljiv. Jedna od njegovih ključnih karakteristika, praktično poriv, bila je da sve što otpočne, imperativno mora i da završi”, naveo je dr Strahinja Bulajić u izlaganju koje je na Akademiji pročitano.

Suorganizatori Akademije, koju je vodio sveštenik Nikola Pejović, su Međunarodni centar za istraživanje nasleđa „Nikola Tesla“ Beograd-Moskva i Institut za srpsku kulturu Nikšić. U programu su učestvovali hor „Sv. Novomučenika Stanka“ kojim rukovodi prof. Lenka Durutović, guslar Goran Perović i violonistkinja Tamara Krivokapić.

"Ostaci naučnika da se sahrane u porti hrama Sv. Save"

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve zatražio je da se ostaci naučnika, koji je u Americi umro sam i siromašan, sahrane u porti hrama Sv. Save na Vračaru. Mitropolit Amfilohije je kazao da je veoma brzo nakon sahrane neko izvadio Tesline zemne ostatke i kremirao ih.

“Spaljen je kao i Sv. Sava. Zaista je sramno što su uradili sa Nikolom Teslom poslije njegove smrti. Ne znam ima li još negdje neki običan čovjek, a kamoli jedan takav, da se nije udostojio onoga čega se udostojava svako ljudsko biće - da se prah vrati prahu, i da se on sahrani na način koji mu pristoji. Nadamo se i bogu se molimo, a to bi bilo najznačajnije ove godine da se dogodi, da se Nikola Tesla sahrani kod hrama na Vračaru i da se njegov prah cjeluje sa prahom Sv.Save”, kazao je Amfilohije.

Bonus video: