Neke rečenice Rakočevića iste kao kod Perića, ali tvrde da nije plagijat

Komisija navodi da je literatura citirana standardizovanim metodom prikazivanja izvora, iako Perićevog djela nema u fusnotama rada
693 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2016. 07:07h

Međunarodna komisija u Izvještaju o provjeri originalnosti doktorata dekana Pravnog fakulteta (PF) Velimira Rakočevića navodi da ta doktroska disertacija “sadrži sve elemente originalnog, izvornog i samostalnog naučno-istraživačkog rada”.

Profesor beogradskog PF-a Đorđe Ignjatović je u eseju “Nedozvoljeno posezanje za tuđim u nauci”, objavljenom u analima te ustanove 2009. godine, optužio Rakočevića da je od kriminologa iz regiona prepisao knjigu i da je devet strana doktorata (62-77) prepisao od pokojnog novosadskog profesora Obrada Perića.

Kod sporne Druge glave - “Međunarodna zajednica i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga” članovi komisije navode da je literatura “citirana standardizovanim metodom prikazivanja izvora informacija i ideja”, iako Perićevog djela, čije se gotovo identične rečenice mogu pročitati u tom tekstu, nema u fusnotama.

Jedini izuzetak u citiranju je, navodi Komisija u tumačenju teksta te glave, napravljen “kod opštepoznatih informacija”.

Komisija, pak, smatra da je dovoljno što je Perićev članak iz 1987. godine - “Međunarodni aspekt suzbijanja zloupotrebe opojnih droga” pomenut u bibliografiji “na strani 320 ovog rada pod brojem 108”.

Međunarodna komisija sastavljena je od niškog profesora Dragana Jovaševića (predsjednik), banjalučkog akademika Miodraga Simovića i sarajevskog profesora Borislava Petrovića.

Direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević, međutim, smatra da i “laik” može “golim okom” utvrditi da je Rakočević prepisao dio doktorata.

Ona je to potkrijepila primjerima, iz kojih se navodno može vidjeti da je dio Rakočevićeve doktorske disertacije iz 2003. godine "Otkrivanje i suzbijanje zloupotrebe droga", prepisan iz Perićevog članka, objavljenog 22 godine ranije.

“CGO ostavlja javnosti da prosuđuje u čemu se ogleda originalnost Rakočevićevog doktorata sa par primjera upoređivanja djelova tog doktorata koji je odbranjen 2003. godine i teksta dr Obrada Perića... koji je objavljen 1981. godine. Vjerujemo da za ovo ne treba posebna ekspertiza i da se 'golim okom' vidi dovoljno ”, navodi Uljarevićeva istakavši da je “iznenađena“ povodom rezultata analize Komisije.

Istakla je da se Rakočević ni u jednoj fusnoti ne poziva na Perića, ali da se poziva na izvore novosadskog profesora.

”Istina, ima dosta pozivanja na izvore koji su pisani na jezicima za koje nije utvrđeno da ih Rakočević poznaje, ali se zna da ih je tečno govorio i pisao Perić ”, navela je Uljarevićeva.

“Vijesti” su ranije objavile seriju tekstova o dvije Rakočevićeve 'Kriminologije', istog naziva i bibliotečkog broja, ali različitog sadržaja, kao i o dijelu njegove doktorske disertacije iz 2003. koja se poklapa sa Perićevim člankom iz 1987. godine. Niko od nadležnih to nije demantovao.

Rakočević je tada kazao da na originalu njegove “Kriminologije” piše ISBN broj (međunarodni bibliotečki broj), dok je druga knjiga studentska skripta, koju je, sumnja, neko odštampao kako bi ga diskreditovao. Tada je u razgovoru sa “Vijestima" kazao da je čuo da postoji štampana verzija "skripte", ali da je nikada nije vidio.

Tada je objavljeno i da Rakočevićevi doktorati u biblioteci beogradskog Pravnog fakulteta, gdje je i odbranio doktorsku tezu, i u beogradskoj Univerzitetskoj biblioteci “ Svetozar Marković ” nijesu isti radovi. Oni se bitno razlikuju u fontu, stranama, bibliografiji, i dijelu u kojem je Rakočević optužen da je prepisao doktorat. Na gotovo isti način su se razlikovali i udžbenici Kriminologije.

Beogradski PF pokrenuo je ranije postupak utvrđivanja originalnosti Rakočevićevog doktorata. Dekan tog fakulteta je, međutim, stopirao postupak, nakon što ga je Rakočević obavijestio da je na njegovom fakultetu u Podgorici formirana međunarodna komisija za utvrđivanje originalnosti doktorata.

CGO je početkom godine saopštio da je Rakočević kopirao dio naučnog rada i tražio od Vojvodićeve da spriječi njegovo imenovanje na mjesto dekana Pravnog fakulteta, gdje sjedi od 19. maja.

Rakočević doktoratom doprinio krivičnopravnoj nauci

Komisija je ocijenila da je Rakočević svojim doktoratom dao određeni doprinos krivičnopravnoj nauci.

Tvrde da njegova doktorska disertacija sadrži nova naučna saznanja “u oblasti otkrivanja različitih oblika i vidova zloupotrebe opojnih droga i postavlja osnove za njihovu primjenu u sudskoj i kriminalističkoj praksi”.

“U radu autor je pokazao znanje, sposobnost, kritičnost, inventivnost, samostalnost i objektivnost u analizi, prosuđivanju i donošenju relevantnih zaključaka i davanju predloga za rješavanje brojnih problema u oblasti zloupotrebe droga. Shodno važećim pravilima autor je jasno i precizno citirao stavove saznanja standardizovanom metodom prikazivanja izvora informacija”, navodi se u izvještaju Komisije, koji je objavljen i na sajtu Pravnog fakulteta.

Uljarević: Rakočević krši zakon, a treba da uči studente zakonu

Uljarevićeva je ocijenila da se nakon Rakočevićevog stupanja na dužnost dekana Pravnog fakulteta u Podgorici, naprasno promijenio raniji stav tog fakulteta, odnosno njegovog Vijeća, po pitanju optužbi za plagijat.

Njegov prethodnik, profesor i akademik Dragan Radonjić, odgovrio je tada CGO-u da će se doktoratom i knjigom Rakočevića baviti UCG.

“Vijeće fakulteta kojim rukovodi Rakočević je formiralo komisiju koja je trebalo da utvrdi da li je on, Velimir Rakočević, plagirao doktorat, a o čemu je CGO posredno obaviješten od strane Pravnog fakulteta u Beogradu”, saopštila je Uljarevićeva.

CGO je materijale, koji navodno dokazuju da je Rakočević plagijator dostavila i beogradskom PF-u.

Ona tvrdi da im Rakočević nije želio dati informaciju o sastavu komisije, koja je izašla u pojedinim medijima, čime je prekršio zakon.

“Rakočević je, kršeći Zakon o slobodnom pristupu informacijama, nije dostavio CGO-a zbog čega je CGO podnio žalbu Agenciji za slobodan pristup informacijama. I to je interesantna poruka dekana Pravnog fakulteta kako on doživljava zakon i zakonske obaveze, kao i konflikt interesa, i kakve smjernice za rad na Pravnom fakultetu dobijaju oni koji treba da budu među stožerima odbrane zakona u Crnoj Gori ”, navodi Uljarevićeva u saopštenju.

Rektorka prekinula ćutanje organa UCG povodom plagijata

Rakočević i nadležni organi Univerziteta Crne Gore (UCG) od 10. marta, kada su prvi put upitani o navodnim plagijatima, ćutali su o ovim slučajevima. Nijesu odgovarali na pitanja “Vijesti”, koja su postavljana mejlom, pozivima i SMS porukama.

Slično iskustvo imali su i radnici CGO.

“CGO je od februara upozoravao rukovodstvo UCG i Pravni fakultet da postoje spornosti u autentičnosti Rakočevićevog udžbenika, ali i doktorske disertacije. U konstruktivnom pokušaju da pomogne organima UCG i Pravnog fakulteta, CGO je uredno dostavio i obimnu prateću dokumentaciju koja se odnosi na Rakočevićev slučaj. Nažalost, umjesto da ažurno i u skladu sa ovlašćenjima ovaj slučaj procesuiraju i time dokažu praktičnu posvećenost reformskim procesima, organi UCG i Pravni fakultet su mjesecima ćutali”, navodi Uljarevićeva u saopštenju.

Ćutanje je, međutim, prekinula rektorka UCG Radmila Vojvodić, koja je na pitanje novinara “Vijesti” odgovorila da je komisija utvrdila da Rakočević nije plagijator.

Iz CGO smatraju da je simptomatično što je rektorka tu informaciju iznijela na konferenciji povodom reformi na UCG.

“Centar za građansko obrazovanje izražava iznenađenje povodom informacije da je komisija Pravnog fakulteta, kojim rukovodi Velimir Rakočević, utvrdila da isti Velimir Rakočević nije plagirao svoj doktorat. Tu informaciju javnosti je saopštila rektorka Radmila Vojvodić, na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni dosadašnji dometi reformi na UCG. A jedan od indikatora stvarnih dometa tih reformi i spremnosti da se kvalitet i znanje stavi ispred drugih neakademskih pojava svakako predstavlja slučaj Rakočevića”, piše u saopštenju.

Galerija

Bonus video: