Podzemne vode aktivirale stari problem: Klizište kod Vrbice čeka sanaciju

Iako su obilnije padavine i podzemne vode prijetile da izazovu nove odrone i mogući prekid saobraćaja na ovoj dionici, generalni sekretar Fonda za razvoj Kuča "Marko Miljanov" Pero Gošović je saopštio da sada nema opasnosti od daljeg širenja klizišta
67 pregleda 2 komentar(a)
Klizište, Vrbica, Foto: Luka Zeković
Klizište, Vrbica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.07.2016. 19:47h

Sekretar mjesnih zajednica Ubli, Doljani i Fundina Milovan Pavićević saopštio je da se ne zna kada će se sanirati klizište iznad Gornje Vrbice na putu ka Kučima.

Iz "Puteva" su prije par dana saopštili da su samo obilježili klizište signalizacijom kako bi upozorili vozače da tim dijelom puta mogu proći samo jednom saobraćajnom trakom.

"Gradski organi su obaviješteni o problemu klizišta, mjesna zajednica nema sopstveni budžet i ne može ništa više preduzeti", kazao je Pavićević.

Klizište iznad Gornje Vrbice već nekoliko godina nadležne službe bezuspješno pokušavaju da saniraju. Nakon posljednjeg, prošlogodišnjeg, temeljnog saniranja, izgledalo je da je problem riješen. Međutim, prije nešto više od mjesec dana, tokom obilnih padavina, klizište se ponovo aktiviralo.

Iako su obilnije padavine i podzemne vode prijetile da izazovu nove odrone i mogući prekid saobraćaja na ovoj dionici, generalni sekretar Fonda za razvoj Kuča "Marko Miljanov" Pero Gošović je saopštio da sada nema opasnosti od daljeg širenja klizišta.

"Tokom posljednjih kiša klizište se nije širilo", rekao je Gošović.

Istakao je da je klizište propisno označeno, kao i da je saobraćanje jednom kolovoznom trakom potpuno bezbjedno, jer se traka nalazi na čvrstom tlu.

"U vezi sa saniranjem klizišta, razgovarali smo sa nadležnima u Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice u vezi sa ispitivanjem tla na ovoj lokaciji", kazao je Gošović.

Jedan od problema zbog kojih još uvijek nije započela sanacija ovog klizišta je, prema riječima Gošovića, rješavanje imovinsko-pravnih pitanja.

"Problem predstavljaju tih tridesetak metara puta, ali imamo i ostalih 27 kilometara dobrog puta", rekao je Gošović.

Sekretar Pavićević je sa tim u vezi saopštio da građani imaju razumijevanja, te da nema primjedbi, s obzirom na to da je omogućeno kretanje jednom kolovoznom trakom.

Gošović je saopštio da je Fond spreman da, nakon regulisanja ovih pitanja, uđe i u saniranje ovog dijela saobraćajnice.

Proširuju puteve u Kučima

Novi put prema sjeveru Crne Gore Bioče - Kosor u dužini 3,8 kilometara zvanično je otvoren 1. aprila, a istog dana počeo je da se proširuje put na dionice Preoče - Orahovo u dužini od 2,8 kilometara, kao i pravac prema Kržanjii.

Put Bioče - Kosor je makadamski.

Put od Preoča do Kržanje, kao i prema Orahovu, bio je veoma uzak, svega tri metra, a kada bude završen biće širi za dva metra. Do sada su bageri proširili put, predstoji nasipanje i kasnije asfaltiranje.

Bonus video: