Vujačić najavio uređenje gradskog jezgra i izgradnju i sanaciju seoskih vodovoda

"Rađeno je na 90 kilometara mreže lokalnih puteva. Otvoren je novoizgrađeni vodovod u zaseoku Podgradina. Podršku od strane lokalne uprave koristilo više od 20 poljoprivrednika, a od čega je 13 poljoprivrednika potpisalo ugovore o dodjeli bespovratne podrške"
100 pregleda 2 komentar(a)
Dan Opštine Šavnik, Foto: Obrad Pješivac
Dan Opštine Šavnik, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 22.07.2016. 13:51h

Svečanom sjednicom Skupštine opštine, kojoj su pored većine odbornika prisustvovali predstavnici političkog, javnog i privrednog života Šavnika, obilježen je 22. jul, Dan opštine i datum na koji se 1941. godine krenulo u borbu protiv okupatora.

A kako je u obraćanju rekao predsjednik Opštine Mijomir Vujačić "bili su to dani narodne sloge i jedinstva a taj datum priziva snažna sjećanja na prethodne generacije i na one ljude koji su dali živote za slobodu".

Vujačić je podsjetio na ono što je u šavničkoj opštini urađeno za poteklu godinu dana i istakao da je stabilizacija finansija bila prioritetni zadatak pa je sa Ministarstvom finansija potpisan ugovor o reprogramu poreskog duga lokalne uprave i javnih preduzeća u iznosu od 594.134,95 eura.

"Rađeno je na 90 kilometara mreže lokalnih puteva. Otvoren je novoizgrađeni vodovod u zaseoku Podgradina. Podršku od strane lokalne uprave koristilo više od 20 poljoprivrednika, a od čega je 13 poljoprivrednika potpisalo ugovore o dodjeli bespovratne podrške. Ukupno odobrena sredstva za poljoprivrednike sa područja naše opštine kroz poziv IPARD-like 1 iznose 481.248,86 eura. Novi izgled dobiće i gradski trg jer su ovih dana započeti radovi na rekonstrukciji trga "Matije Jakića", čemu je doprinos dali turska agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA ) i kompanije "Čelebić", kazao je Vujačić.

Dodaje da su započete aktivnosti na izradi projektne dokumentacije za izgradnju transfer stanice u Opštini Šavnik i izradu glavnog projekta za sanaciju neuređenog odlagališta otpada u lokalitetu Zauglina Iida, da su u toku radovi na postrojenju prečistača otpadnih voda, u čemu su partneri Centar za međunarodnu saradnju i razvoj republike Slovenije i Vlade Crne Gore.

Podsjetio je i na druge aktivnosti iz oblasti unapređenja sportske infrastrukture, i na rekonstrukcija Kuće Pekića i Spomen doma u Šavniku, uređenju gradskog jezgra i izgradnji ili sanaciji seoskih vodovoda.

"U toku ove godine očekujemo realizaciju projekta eksploatacije i prerade drvne mase sa linijom za proizvodnju ogrevnog drveta, pragova za željeznice i bukovovih gredica sa sjedištem na Boanu sto će otvoriti prostor za zapošljavanje 30 ljudi. Fabrika vode "Diva" u Gornjoj Bukovici, dobijanjem koncesije na izvorištu Veliki Maljen, dobila je mogućnost da poveća sopstvene proizvodne kapacitete, a samim tim su stvoreni uslovi za otvaranje novih radnih mjesta. Posebno nas raduje renoviranje i početak rada hotela koji je nekada nosio ime našeg grada, a sada hotela "Đoković". Na teritoriji naše opštine realizuje se i projekat vjetroelektarana na Krnovu", kazao je Vujačić i istakao pažnju koja je posvećena licima u stanju socijalne potrebe i gradnju stanova za porodice iz te kategorije.

Povodom dana Opštine Šavnik, medicinskoj sestri sa Boana Milosavi Kotlica pripalo je najveće opštinsko priznanje, nagrada "Oslobođenje Šavnika". Uručene su i dvije studentske nagrade, Biljani i Aleksandru Vemić.

Bonus video: