Kvrgava koža, opasna bolest goveda, nađena u Gusinju

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković je poručila da nema mjesta panici, da se bolest ne prenosi na ljude i druge životinje i da nije ugrožena bezbjednost hrane
138 pregleda 5 komentar(a)
krava, Foto: Shutterstock
krava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.07.2016. 10:35h

Prvi slučaj bolesti kvrgave kože goveda u Crnoj Gori potvrđen je juče, na osnovu analize Specijalističke veterinarske laboratorije.

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković saopštila je juče na vanrednoj konferenciji za medije da je bolest dijagnostikovana u Gusinju.

Ona je poručila da nema mjesta panici, da se bolest ne prenosi na ljude i druge životinje i da nije ugrožena bezbjednost hrane.

“Međutim, izaziva značajne socio-ekonomske efekte. Oni se ogledaju u usmrćivanju životinja, zabrani kretanja goveda, zabrani prometa proizvoda od goveda. Samim tim i potrošači mogu biti sigurni da ne postoji mogućnost da se na tržištu nađe mlijeko ili meso zaražene životinje”, kazala je Dakovićeva.

Ona je istakla da je terenski veterinar preduzeo potrebne mjere kada je posumnjao na bolest.

Pojasnila je da je govedo odvojeno od ostatka stada i zatvoreno u štalu, da su postavljene zaštite na prozorima i vratima kako bi se spriječilo kretanje insekata sa zaražene životinje i dezinfikovan okolni prostor.

Dakovićeva je naglasila da je na posljednjoj sjednici Vlade usvojena Informacija i obezbijeđen dio sredstava potrebnih za suzbijanje bolesti. Ona je rekla da su obezbijeđena nedostajuća sredstva za vakcine, da su dobili 25.000 doza i započeli sve procedure.

Iz Uprave je saopšteno da je bolest kvrgave kože endemska bolest južne Afrike, koju prenose insekti, prvenstveno muve i komarci, i da je procijenjeni rizik od unošenja bolesti izuzetno veliki.

“U 2016. godini bolest se pojavila u Bugarskoj, Makedoniji, zatim Srbiji, Kosovu i Albaniji”.

Bonus video: