Rebalans budžeta zbog smanjenja prihoda od građevisnkih dozvola I poreza na nepokretnosti

Do manjeg smanjenja došlo je i kod poreza na promet nepokretnosti i poreza na dohodak fizičkih lica, tzv. ustupljenih prihoda koji se svakodnevno uplaćuju iz Centralne banke CG
169 pregleda 1 komentar(a)
Opština HN, Foto: Slavica Kosić
Opština HN, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.12.2018. 12:10h

Odbornici SO Herceg Novi na sjednici zakazanoj za 24 decembar trebalo bi da usvoje odluku o rebalansu budžeta za 2018 godinu. Od 17,980 miliona eura planiranog budžeta raelizovano je samo 81 odsto.

Kako je navedeno u obrazloženju, prihod od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta bio je planiran u iznosu od dva miliona eura , a ostvareno je samo million eura. Takođe je smanjen i porez na nepokretnosti za 14 odsto , pa sada iznosi 4,9 miliona eura. Ta dva prihoda zajedno čine skoro polovinu ukupnih prihoda, odnosno 47,37 odsto.

Do manjeg smanjenja došlo je i kod poreza na promet nepokretnosti i poreza na dohodak fizičkih lica, tzv. ustupljenih prihoda koji se svakodnevno uplaćuju iz Centralne banke CG.

“Značajno planirani prihodi, a do čijeg ostvarenja nije došlo, su komunalna naknada, plan je bio miliona eura, ali odluka nije dobila potrebnu saglasnost od Ministarstva održivog razvoja. Većina ostalih planiranih prihoda ostala je na nivou planiranih budžetom Opštine Herceg Novi za 2018. godinu”, navedeno je u obrazloženju.

Došlo je i do izmjene u strukturi planiranih rashoda u odnosu planirane , pa su sad u planu rashoda znatno uvećani izdaci za povrat kredita. Takodje su uključeni rashodi za povrat pozajmnice Društvu za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, jer su ta sredstva početkom godine pozajmljeni od njih .

Planirani kapitalni Budžet, ovom Odlukom, u iznosu od 2,219 miliona eura odnosno 35,41 odsto prvobitno planiranog, uzrokovan je produbljivanjem dugogodišnje ekonomske krize, koja je usporila i u velikoj mjeri onemogućila priliv sredstava za kapitalne investicije “navedeno je u obrazloženju.

Budžet opštine za 2019 godinu projektovan je na 17, 785 miliona eura. Najznačajnije učešće u ukupnim primanjima čini prihod od poreza na imovinu planiran na iznos 5,3 miliona eura ili 29,80 odsto ukupno planiranog budžeta, zatim prihod od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u iznosu od 3,250 miliona eura ili 18,27 odsto ukupno planiranog budžeta.

Bonus video: