Vojvodić: Rakočević nije plagirao doktorski disertaciju

UCG od marta nije odgovorio na pitanja “Vijesti” povodom materijala koje im je CGO dostavio i koji navodno dokazuju da je Rakočević plagirao udžbenik “Kiriminologija” i doktorsku disertaciju iz 2003. godine „Otkrivanje i suzbijanje zloupotrebe droga“
145 pregleda 17 komentar(a)
Velimir Rakočević
Velimir Rakočević
Ažurirano: 22.07.2016. 05:29h

Međunarodna komisija koju je formiralo Vijeće Pravnog fakulteta (PF) utvrdilo je da dekan te ustanove Velimir Rakočević nije plagirao doktorsku disertaciju.

To je saopštila rektorka Univerziteta Crne Gore (UCG) Radmila Vojvodić odgovarajući na pitanje novinara “Vijesti”, ocijenivši da je riječ o relevantnoj komisiji koju je formirao PF, pod rukovodstvom Rakočevića.

“Ta komisija je, koliko je meni poznato, dala svoje nalaze i oni su na jednoj od skorašnjih sjednica Vijeća Pravnog fakulteta prezentovani. Očekujem da oni budu transprentni za javnost. Negativni su (rezultati), naravno”, kazala je juče Vojvodićeva na konferenciji za medije.

“Vijesti” juče nijesu uspjele da saznaju ko su bili članovi komisije.

UCG od marta nije odgovorio na pitanja “Vijesti” povodom materijala koje im je CGO dostavio i koji navodno dokazuju da je Rakočević plagirao udžbenik “Kiriminologija” i doktorsku disertaciju iz 2003. godine „Otkrivanje i suzbijanje zloupotrebe droga“.

Profesor beogradskog PF-a Đorđe Ignjatović je u eseju “Nedozvoljeno posezanje za tuđim u nauci”, objavljenom u analima te ustanove 2009. godine, optužio Rakočevića da je od kriminologa iz regiona prepisao knjigu i da je devet strana doktorata prepisao od pokojnog novosadskog profesora Obrada Perića.

“Vijesti” su ranije objavile seriju tekstova o dvije Rakočevićeve “Kriminologije”, istog naziva i bibliotečkog broja, ali različitog sadržaja, kao i o dijelu njegove doktorske disertacije iz 2003. koja se poklapa sa Perićevim člankom iz 1987. Niko od nadležnih to nije demantovao.

Vojvodićeva je saopštila da očekuje od podgoričkog Pravnog fakulteta da se upozna sa rezultatima.

Beogradski PF pokrenuo je postupak utvrđivanja originalnosti Rakočevićevog doktorata.

Dekan beogradskog PF-a je, međutim, stopirao postupak, nakon što ga je Rakočević obavijestio da je na njegovom fakultetu u Podgorici formirana međunarodna komisija za utvrđivanje originalnosti doktorata.

Rakočević juče nije odgovarao na pitanja “Vijesti” upućena porukom i na mejl adresu.

Bonus video: