Šegrt: Rukovodioci zdravstvenih ustanova odgovornije da kontrolišu rad

Sastanak, kojem su prisustvovali direktori svih opštih i specijalnih bolnica, domova zdravlja, Kliničkog centra, Apoteke Crne Gore “Montefarm”, i predstavnik Fonda za zdravstveno osiguranje, je, kroz interaktivno učešće svih rukovodilaca, obuhvatio teme koje suštinski utiču na unaprjeđenje kvaliteta zdravstvene zaštite
3 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.07.2016. 19:04h

Rukovodioci zdravstvenih ustanova moraju, u cilju racionalizacije potrošnje, mnogo odgovornije da organizuju, prate i kontrolišu rad u svim segmentima sistema, rekao je ministar zdravlja, Budimir Šegrt.

On je sa saradnicima održao u srijedu u Petnjici redovni sastanak sa direktorima javnih zdravstvenih ustanova na kojem su razgovarali o analizi potrošnje, posebno u oblasti ljekova i propisivanja bolovanja i uspostavljanje kvalitetnijih mehanizama komunikacije u okviru zdravstvenog sistema.

Sastanak, kojem su prisustvovali direktori svih opštih i specijalnih bolnica, domova zdravlja, Kliničkog centra, Apoteke Crne Gore “Montefarm”, i predstavnik Fonda za zdravstveno osiguranje, je, kroz interaktivno učešće svih rukovodilaca, obuhvatio teme koje suštinski utiču na unaprjeđenje kvaliteta zdravstvene zaštite.

Kako je saopšteno iz Minsitarstva zdravlja, Šegrt je naveo da je Analiza potrošnje ljekova za prvih šest mjeseci ove godine pokazala da je u nekim zdravstvenim ustanovama uvećana potrošnja, u odnosu na isti period prethodne godine.

Šegrt je ukazao da prvi kvartal 2015. godine nije uporediva osnovica, budući da je u tom periodu bila opšta nestašica ljekova, pa je i potrošnja bila manja.

"Tako da prezentovani podaci, kada se uporede sa istim periodom ove godine, mogu da stvore statistički privid o povećanoj potrošnji“, pojasnio je on.

Šegrt je dodao da je u istom periodu ostvarena ušteda u oblasti privremene spriječenosti za rad, za 7,29 odsto, u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

"U cilju racionalizacije potrošnje, rukovodioci zdravstvenih ustanova moraju mnogo odgovornije da organizuju, prate i kontrolišu rad u svim segmentima sistema. Zato je neophodna svakodnevna kontrola i analiza potrošnje, posebno u oblasti ljekova i propisivanja bolovanja, uz apsolutnu primjenu mjera racionalizacije, koje se neće odraziti na kvalitet pružanja zdravstvene zaštite“, poručio je Šegrt.

On je kazao da će, ukoliko analize pokažu neracionalnu i neopravdanu potrošnju u bilo kom segmentu, menadžeri tih zdravstevnih ustanova, zbog nepreduzimanja odgovarajućih zakonskih mjera i primjene sankcija prema ljekarima koji budu neopravdano propisivali ljekove i bolovanja, morati da snose ličnu i profesionalnu odgovornost.

U saopštenju se kaže da je Šegrt, sa saradnicima i učesnicima sastanka, obišao zdravstvenu stanicu u Petnjici i razgovarao sa zaposlenima i pacijentima o kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite na ovom području.

Šegrt je razgovarao i sa predsjednikom opštine Petnjica, Samirom Agovićem i predstavnicima lokalne samouprave o najvažnijim pitanjima koja se tiču podizanja kvaliteta zdravstvene zaštite stanovnika sa tog područja.

Bonus video: