Šćekić: Berane će u naredne dvije godine biti najveće evropsko gradilište u Crnoj Gori

Uspjeli smo konsolidovati finansije, imajući u vidu lošu zatečenu finansijsku situaciju koju su odražavala ogromna zaduženja, kao i niz drugih problema koji su opterećivali normalno funkcinisanje naše lokalne uprave", kazao je Šćekić
52 pregleda 0 komentar(a)
Dan Opštine Berane, Foto: Tufik Softić
Dan Opštine Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 21.07.2016. 14:59h

Svečanom sjednicoom lokalnog parlementa u Beranama je obilježen 21. jul, Dan ove opštine.

Predsjednik Opštine Dragoslav Šćekić sumirao je rezultate rada između dva praznika i kazao da je "iza nas težak period sa mnogo problema, kojih je, nažalost bilo tamo i gdje ih nije trebalo biti".

"Sa druge strane, kao odgovorni ljudi nismo dozvolili da nam budu prepreka bilo koji momenti, politike ili pojedinci, uspješno ih rješavajući na dobrobit svih građana. Uspjeli smo konsolidovati finansije, imajući u vidu lošu zatečenu finansijsku situaciju koju su odražavala ogromna zaduženja, kao i niz drugih problema koji su opterećivali normalno funkcinisanje naše lokalne uprave", kazao je Šćekić.

On je dodao da je lokalna vlast na čijem je čelu odgovornim odnosom, poštenim i neprestanim radom donijela značajan broj odluka u SO, formira i dva preduzeća, Benergo i "Parking servis", i stvorili preduslove za izgradnju mini hidrocentrala na gradskom i drugim vodovodima.

"Realizacijom ovih projekata obezbijedićemo preko 300 hiljada prihoda na godišnjem nivou Opštini Berane, što u ovom momentu predstavlja 30 odsto kapitalnog Budžeta Opštine, kao i nova radna mjesta. Naše Berane će u ovoj i naredne dvije godine biti najveće Evropsko gradilište,sa blizu dvadeset miliona. Prečišćivač otpadih voda sa kanalizacionom mrežom dužine 22 km u okviru kojeg je i Unapređenje vodosnadbijevanja grada, finansiran iz EU fondova, otvoreno gradilište, vrijednost 13 miliona, Izgradnja 94 stambenih jedinica za raseljena i privremeno raseljena lica na Rudešu, vrijednost radova 4 miliona, takođe, iz sredstava EU fondova i učešća Opštine. Blizu milion eura vrijednosti projekata Opštine i Turističke organizacije iz EU fondova za prekograničnu saradnju", kazao je Šćekić.

On je govorio i o mnogim drugim infrastrukturnim projektiima, i posebno se zahvalio privrednicima.

"Izdvojiću Rudnik uglja koji je u predhodne dvije godine uposlio oko 140 radnika, i značajno pomogao buđenju privredne aktivnosti, kao i MAS-Desetka koja iz dana u dan proširuje djelatnost i otvara nova radna mjesta,kao i ostali. Značajno je pomenuti investicije, domaćih investitora, na rekonstrukciji hotela Berane i hotela Lokve, koji će otvoriti prostor za nova radna mjesta i potpuno promijeniti turističku ponudu Berana", naglasio je Šćekić.

.On je dodao da "ima problema, ima prepreka, ima grešaka, radi se, ali svi mi, prije svega u lokalnoj samoupravi i Vladi, odbornici, moramo dati sve od sebe, da realizujemo projekte koji našim građanima život čine lakšim i ljepšim".

"U tom pravcu ne smijemo dozvoliti da bilo koji lični, politički i bilo koji drugi interesi budu ispred interesa gradjana, jer su nam upravo oni ukazali povjerenje, kako vlasti, tako i opoziciji, i nisu nas birali da im zaustavljamo, već rešavamo probleme. Lično vjerujem da je većina na tom fonu i da ima odgovornosti, te da će razvoj grada ići naprijed sigurnim koracima", zaključio je Šćekić.

Šćekić je uručio najveća opštinska priznanja, koja su ove godine dodijeljena proslavljenom kamermanu i fotografu koji je dugo bio u pratnji Josipa Broza i hroničar alžirske revolucije Stevanu Labudoviću, kao i karikaturisti Goranu Šćekiću.

Povodom Dana opštine u galeriji Polimskog muzeja priređena je izložba Labudovićevih fotografija pod nazivom "Srpsko vojničko groblje Deli Ibrahim u Alžiru" koju je otvorio ambasador te zemlje u Srbiji i Crnoj Gori Abdelhamid Šebšub. Prisustvo Stevana Labudovića i ambasadora Alžira na svečanoj sjednici SO izazvali su veliku pažnju medija.

Bonus video: