Penzioneri FEP-a spremni za nove proteste u Podgorici

Stečaj u FEP-u uveden je krajem februara 2015. na zahtjev Poreske uprave zbog neizmirenih poreza i doprinosa u iznosu od skoro milion eura i tada je svih 103 radnika ostalo bez posla
0 komentar(a)
FEP, Fabrika elektroda Plužine, Foto: Ivan Petrušić
FEP, Fabrika elektroda Plužine, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 21.07.2016. 09:00h

Iako su penzionerima Fabrike elektroda Plužine (FEP) predstavnici svih poslaničkih klubova još u maju obećali da će se na prvoj redovnoj sjednici Skupštine naći predlog dopune Zakona o isplati otpremnina to se još uvijek nije dogodilo pa oni za početak avgusta najavljuju nove proteste u Podgorici, ispred Ministarstva ekonomije, a spremni su i na radikalne poteze.

“Tražimo da nas primi ministar Vladimir Kavarić a ukoliko se do tada naša situacija ne riješi i ukoliko nas on ne primi krećemo sa protestima, a spremni smo i na štrajk glađu i druge radikalne mjere”, kazao je Dragan Tufegdžić, u ime 36 penzionera FEP-a.

Penzioneri FEP-a, koji su penzionisani na osnovu prošlogodišnjih izmjena i dopuna Zakona o PIO koje su se odnosile na zaposlene u preduzećima koja su u stečaju, protestovali su zajedno sa bivšim radnicima Kombinata aluminijuma tražeći isplatu otpremnina. Njihove otpremnine prosječno po radniku iznose od 12 do 13 hiljada eura.

Iz Ministarstva ekonomije saopšteno da je Vlada “ispunila sve obaveze definisane socijalnim programom za radnike FEP-a”.

Stečaj u FEP-u uveden je krajem februara 2015. na zahtjev Poreske uprave zbog neizmirenih poreza i doprinosa u iznosu od skoro milion eura i tada je svih 103 radnika ostalo bez posla. Proizvodnja je prekinuta u maju 2014. godine kada je fabrika, zbog neplaćenih računa, ostala i bez struje. FEP sa gubitkom posluje od 2008. godine, a Investiciono razvojni fond (IRF) vlasnik je 42 odsto njegovih akcija.

Bonus video: