Dio aerodroma u Tivtu i dalje srpski

Prema katastru, JAT vlasnik skoro 20.000 kvadrata
211 pregleda 98 komentar(a)
aerodrom Tivat, parcela, Foto: Siniša Luković
aerodrom Tivat, parcela, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 21.07.2016. 05:31h

Više od 13 godina nakon što je Crna Gora preuzela od aviokompanije JAT aerodrome u Tivtu i Podgorici, dio imovine tivatske vazdušne luke na papiru je i dalje u vlasništvu države Srbije.

Katastarska parcela 31 upisana u Katastarskoj opštini „Privredna zona“ u Opštini Kotor, a koja pripada tehnološkoj funcionalnoj cjelini aerodroma Tivat, i dan- danas se vodi na vlasnika “Društveno preduzeće JAT Beograd“.

Tako piše u aktuelnom listu nepokretnosti, koji se vodi u evidenciji Uprave za nekretnine Crne Gore - Područna jedinica Kotor.

Po tom papiru, zvanični vlasnik zemljišta od 19.733 kvadrata koje se nalazi u nastavku praga piste tivatskog aerodroma u pravcu istoka, je država Srbija koja je bila i ostala većinski vlasnik JAT-a.

Na pitanje kako je moguće da se dio imovine ACG još vodi na bivšeg vlasnika, portparolka tog državnog preduzeća Milica Babić “Vijestima“ je kazala da problem nije do njih, već u Upravi za nekretnine.

“Nakon preuzimanja aerodroma Podgorica i aerodroma Tivat 2003. godine, sporazumom je predviđeno da do konačnog izmirenja svih obaveza i plaćanja, kompanija JAT ima založno pravo na odgovarajućoj imovini. Poslije kompletno izvršenih predmetnih plaćanja, pokrenuta je procedura brisanja tih tereta. To je učinjeno u svim pripadajućim situacijama osim u slučaju katastarske opštine Kotor. S obzirom na poznata dešavanja u kotorskom katastru, koja su očigledno uticala na njihovu ažurnost, taj postupak još nije okončan”, kazala je Babić, aludirajući na nekadašnje dugogodišnje loše stanje u kotorskom katastru, čiji su bivši rukovodioci čak i hapšeni i tuženi za razne malverzacije i zloupotrebu službenog položaja.

Iz Uprave, međutim, nisu odgovorili na pitanja koja su im “Vijesti” uputile prošle nedjelje.

Nije odgovoreno zbog čega do sada nije izvršena promjena podataka o vlasništvu nad parcelom koju je Crna Gora platila JAT-u, ko je za to kriv i kada će ta promjena u katastru napokon biti završena.

ACG i Upravu za nekretnine inače vodi kadar Socijaldemokrata, partije na čijem je čelu ministar saobraćaja Ivan Brajović.

Ne očekuju da će Srbi tražiti zemlju

Na pitanje da li se “Air Serbia” može pojaviti kao neko ko raspolaže parcelom na kojoj su prilazna svjetla tivatskog aerodroma, Babićeva je odgovorila negativno.

“Sa suštinskog stanovišta, apsolutno nema ništa sporno, niti ima nekog nesporazuma sa bivšim nosiocem prava. Zato očekujemo da se taj postupak koji je u toku uskoro okonča”.

Nakon što je prije dvije godine, 49 odsto kompanije JAT prodala “Etihadu“ iz Dubaija, Vlada Srbije i partner iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa kojim je osnovana današnja “Air Serbia“, praktično su vlasnici parcele uz Jadransku magistralu, u blizini raskrsnice Tivat - Budva - Kotor.

Sve ostale nekretnine u kompleksu vazdušne luke Tivat već odavno su uredno upisane na državu Crnu Goru kao vlasnika.

Bonus video: