SOS za Montenegro o istraživanju nafte i gasa: Crna Gora pala na ispitu

Aktvisti ukazuju da se borba protiv zagađenja Pljevalja vodi i na primorju, a da se Jadran brani na plavskim rijekama, te da "i Jadran ima svoje ptice kojima je potrebna zaštita"
669 pregleda 0 komentar(a)
Polar Empress, Foto: Radomir Petrić
Polar Empress, Foto: Radomir Petrić

Aktivisti neformalnog udruženja građana SOS za Montenegro koji protestuju protiv traganja za naftom u crnogorskom podmorju, objavili su da je po pitanju istraživanja nafte i gasa u moru "Crna Gora pala na ispitu", kao i da je "poslovična nezainteresovanost" crnogorskih građana bila očekivana.

"Gotovo stoprocentna zavisnost od političkih partija na vlasti ili u "opoziciji", direktna ili posredna, već tri decenije se očitava kroz pasivnost oko mnogih životnih pitanja, pa nije ni čudno da, kao "lideri u regionu", plaćamo najskuplju struju, gorivo, lijekove Shodno već prihvaćenom kao nešto normalno, partijskom zapošljavanju od higijeničarke u nekoj ustanovi pa do dekana Univerziteta, očekivano je bilo i poslušno sprovođenje direktiva i u institucijama kao što je Agencija za zaštitu životne sredine ili Institut za biologiju mora. Nije bio iznenađujući ni muk u redovima brojnih intelektualaca i akademika naučne zajednice", navodi se u saopštenju dostavljenom”Vijestima”.

U tekstu se dodaje da su mediji "koliko-toliko ispratili neke pokušaje animiranja javnosti u duhu latinske izreke "Rekoh i spasih dušu", te da je neobjašnjiva ćutnja brojnih organizacija nevladinog sektora, "naročito onih koje su po vokaciji ekološke".

Aktvisti ukazuju da se borba protiv zagađenja Pljevalja vodi i na primorju, a da se Jadran brani na plavskim rijekama, te da "i Jadran ima svoje ptice kojima je potrebna zaštita".

"Aktuelna istraživanja ugljovodonika su daleko od transparentnosti u koju nas uvjeravaju predstavnici državnih institucija. Sporadična ubjeđivanja kroz štura saopštenja da se sve odvija po planu i u skladu sa Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu, očigledno ne odgovaraju činjenicama. Prije svega, Agencija za zaštitu životne sredine nema svog licenciranog posmatrača, niti javnost upoznaje sa informacijama koje, kako kažu, svakodnevno dobija sa istraživačkog broda. Izuzetak je priča o kornjači koja je "bezbjedno" ispraćena van "sigurnosne zone". Ali zato čvrsto uvjeravaju građane da je sve apsolutno bezopasno po životnu sredinu, kao i da nema šansi da se mogu izazvati zemljotresi, Evidentno je, takođe, da se istraživanje vrši van koncesionih blokova, pa čak i u blokovima 26 i 30, za koje kompanija Energean još nije dobila saglasnost. Aktivnost broda "Polar Empress" je registrovana čak i na udaljenosti tgri do četiri milje od barske luke. Video snimci na kojim se vidi refleksija vazdušnih udara na kablovima koje vuče, jasno pokazuju da nije u pitanju samo "manevrisanje" broda. Na ovakve nedozvoljene aktivnosti ukazali su i iz hrvatskog Instituta "Plavi svijet". Koliko nam je poznato, NVO "Green Home" se, s tim u vezi, obratila barskoj Lučkoj kapetaniji. Odgovor još uvijek nije stigao", ukazuju iz SOS za Montenegro.

Oni su pozvali građane da daju potpis Peticiji za moratorijum na seizmička istraživanja, kao i da se pridruže elektronskoj Peticiji "s tim u vezi koja već ima oko 7500 potpisa podrške".

Brod za 3D seizmičko istraživanje podmorja "Polar Empress", kompanije "Shearwater" završio je rano jutros snimanje površine blokova u crnogorskom podmorju, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

Bonus video: