Ministarstvo prosvjete: Bečanović iznosi neistine

Iz Ministarstva navode da je "odraz njenog neznanja i licemjerstva je izjava o zloupotrebama normi časova"
78 pregleda 3 komentar(a)
Elektrotehnička škola, Foto: Arhiva Vijesti
Elektrotehnička škola, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.07.2016. 15:25h

Ministarstvo prosvjete saopštilo je da je Tatjana Bečanović, generalna direktorica u Ministarstvu prosvjete, na današnjem presu iznijela niz netačnih informacija u vezi sa obrazovnim sistemom.

"Očigledno bi gospođa Bečanović voljela da se u obrazovnom sistemu krše propisi da bi imala što javnosti saopštiti, ali nažalost nema jer obrazovni sistem u potpunosti funkcioniše u skladu sa zakonskim normama. Gospođa Bečanović svojim izjavama namjerno želi da javnosti pošalje lošu sliku o obrazovnom sistemu, ali očigledno nije svjesna da je iznijela niz uvreda na račun onih koji obavljaju jedan od najznačajnijih i najčasnijih poslova odnosno obrazuju i vaspitavaju mlade ljude. Odakle gospođi Bečanović znanja i stručnost da procjenjuje i ocjenjuje da se se u sistemu obrazovanja zapošljavaju “najgori kadrovi”, da li je ona toliki ekspert da može ocijeniti stručnost i kompetencije oko 13.000 zaposlenih u prosvjeti?", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da je "odraz njenog neznanja i licemjerstva je izjava o zloupotrebama normi časova".

"Još ima da uči gospođa Bečanović o obrazovnom sistemu, i nauči o važećoj zakonskoj proceduri dopune norme časova za prosvjetne radnike koji rade na neodređeno, a koju zajednički sprovode predstavnici Sindikata prosvjete i direktori obrazovno-vaspitnih ustanova. Poštovana gospođo Bečanović, Vi koji ste iz sistema obrazovanja treba da znate, i o tome istinito informišete javnost, da ovaj sistem ne može da trpi, već mora u kontinuitetu funkcionisati bez obzira na to da li su izbori ili ne. Sramno je iznošenje neistina da direktori ucjenjuju zaposlene u vezi sa dopunom časova, pa Vas pitamo, gospođo Bečanović, jeste li svjesni da iznošenjem ovih neistina vrijeđate zaposlene u obrazovnom sistemu. Da li je gospođa Bečanović postala i stručnjak iz pravne oblasti pa može da procjenjuje i ocjenjuje dokumenta Prosvjetne inspekcije i tumači propise? Očigledno nije imao ko da Vas poduči ili su Vas pogrešno savjetovali, ali bi trebalo da znate da prosvjetni inspektor može podnijeti ministru prosvjete prijedlog za razrješenje direktora obrazovno-vaspitne ustanove, no takvih prijedloga nije bilo."

Dodaje se da joj predlažu da pročita tekst Lex specialis, jer očigledno "ne želite ili nijeste shvatili koja su Vaša ovlašćenja shodno ovom propisu".

"Nije nam teško da Vama i Vašim savjetnicima pojasnimo da Vi nemate ovlašćenje za pokretanje inicijative za smjenu nijednog direktora u obrazovno-vaspitnoj ustanovi, a o njihovom izboru ne treba da brinite jer se sve provodi u skladu sa propisima. I na kraju, gospođo Bečanović, ne želimo da polemišemo o pojedinačnim slučajevima ljudi koje ste pokušali da uvrijedite iznoseći Vaše lične stavove zasnovane na neistinama, što je odraz Vaše ličnosti", zaključuje se.

Bonus video: