Danilovgrad: Pregledano 30 Romkinja i Egipćanki

Ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović i direktor Doma zdravlja, Dejan Mandić ponovili su da je prevencija najvažnija
146 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2016. 16:34h

Oko šezdeset pripadnica romske populacije besplatno će, u danilovgradskom Domu zdravlja, obaviti ginekološke i ultrazvučne preglede, u projektu prevencija karcinoma grlića materice.

Preventivne preglede obavilo je oko 30 Romkinja iz kampa Konik i Danilovgrada, a planirano je da se do kraja sedmice pregleda još toliko njih.

Preventivne preglede koji za cilj imaju jačanje svijesti o značaju prevencije i očuvanja zdravlja, organizovalo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Domom zdravlja Dimitrije Dika Marenić i Crvenim krstom.

Među ženama koje su pregledane, bilo je i onih koje nikad do sad nijesu posjetile ginekologa.

Mevluda Gaši ispričala je “Vijestima” da je i ranijih godina dolazila na preventivne preglede u Danilovgrad, ali da je kod ginekologa odlazila samo na porođaje.

“Zahvaljući Ministarstvu, Crvenom krstu i Domu zdravlja koji nam izlaze u susret i ranijih godina smo ovdje imali preglede, ali kod ginekologa nisam bila do sada, jer nisam imala uslova. Išla sam samo na porođaje”, ispričala je šezdesetdvogodišnja Gaši. Kod ginekologa do juče nikada nije bila ni njena četiri godine starija komšinica Kara Ira.

“Imala sam deset porođaja, samo tada sam išla”, rekla je ona.

Vesna Todorović kazala je da je i ranije, sama odlazila kod ginekologa.

Objasnila je da Crveni krst tri puta sedmično organizuje radionice za žene iz Kampa, na kojima ih uče kako da čuvaju zdravlje.

“Mnogo nam pomažu i mi smo im zaista zahvalni”, kazala je ona.

Direktor Doma zdravlja Dejan Mandić objasnio je da će osim klasičnog ginekološkog i ultrazvučnog pregleda, svim pacijentkinjama biti urađen i papa test.

“Kroz saradnju sa Ministratvom za ljudska i manjinska prava i Crvenim krstom, do sada je pregledano više od stotinu žena. Ultrazvučni pregledi rađeni su za štitastu žlijezdu, grudi, pluća, rađena je mamografija kod žena iznad 40 godina starosti, a naredna akcija obuhvatiće ultrazvuk abdomena”, kazao je on.

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović kazao je da svi građani i građanke imaju jednako pravo na zdravstvenu zaštitu i da je neophodno da se odgovorno odnose prema svom zdravlju.

Numanović je slične akcije najavio u drugim crnogorskim gradovima.

Galerija

Bonus video: