Herceg Novi: Počela rekonstrukcija stepeništa Jova Dabovića

Hercegnovska stepeništa su uglavnom rađena od kamena u različitim vremenskim periodima i karakterišu ih različita arhitektonska i urbanistička obilježja, dužina i namjena
519 pregleda 0 komentar(a)
Stepenište Jova Dabovića, Foto: Slavica Kosić
Stepenište Jova Dabovića, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.12.2018. 15:38h

Rekonstrukcija stepeništa Jova Dabovića počela je danas, a radove izvodi hercegnovska firma NIVEDA. Vrijednost radova je 29,6 hiljada eura. Planirano je betoniranje, zatim popločavanje kamenom i ugradnja dekorativne rasvjete.

Početkom naredne godine trebalo bi da počne i rekonstrukcija stepeništa Danice Tomašević i Marka Vojnovićau Starom gradu,. Projekte rekonstrukcije uradila je Agencija za izgradnju i razvoj, a direktor Boro Lučić kaže da je namjera lokalne uprave da dobiju bezbjednije i uređenije važne pješačke komunikacije.

Herceg Novi je poznat po tome što ima više skala nego ulica. Sići na more najlakše je stepeništem, a to je najčešće i najkraći put do odredišta.

Lučić kaže da su hercegnovska stepeništa (skale) u lošem stanju i da godinama nije ulagano u te saobraćajnice. On ističe i da će nastojati da urede i ostala stepeništa koja sada nisu reprezentativna slika turističkog grada, ali i ulice i trotoare.

Hercegnovska stepeništa su uglavnom rađena od kamena u različitim vremenskim periodima i karakterišu ih različita arhitektonska i urbanistička obilježja, dužina i namjena. Kamen se vremenom „troši“ i skoro da nema skala u gradu koja ne vape za rukom majstora.

Građani i turisti ih koriste svakodnevno , često se ističe njihova specifičnost i vrijednost u kulturološkom i ambijentalnom smislu, a istovremeno se o njima nedovoljno brine.

Bonus video: