Savjet AEM odbio inicijativu Prve, Vijesti i Nove M: Pink dobio dozvolu iz Beograda

Odluku Savjeta donijeli su Ranko Vujović, Rajko Todorović, Saša Knežević, Edin Koljenović i Budimir Damjanović
819 pregleda 5 komentar(a)
Zgrada Pink M, Foto: Zoran Đurić
Zgrada Pink M, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.12.2018. 16:36h

Savjet Agencije za elektronske medije odbio je inicijativu tri komercijalne televizije - Prve, Vijesti i Nove M da se zaštiti nacionalni televizijski prostor Crne Gore.

Tri televizije ukazale su da se Pink M nalazi u povlašćenom položaju u odnosu na sve kablovske, a naročito nacionalne emitere u Crnoj Gori, čime ugrožava nacionalni televizijski prostor Crne Gore.

Naveli su da ta televizija emituje program iz Srbije, a prodaje reklame za novac namjenjen crnogorskim televizijama.

"Direktna posljedica takve situacije može biti da će programe na crnogorskom jeziku i o događajima u Crnoj Gori, relevatnim za građane, proizvoditi samo RTCG. Crna Gora postala bi jedina takva zemlja u regionu, a i šire", ukazale su, između ostalog Prva, Vijesti i Nova M.

U odluci Savjeta AEM navodi se kako ne bi bilo utemeljeno u Zakonu o elektronskim medijima da crnogorska agencija reaguje na ovakvu situaciju.

Iz Savjeta su potvrdili da je kablovski emiter „TV Pink M“ dobio dozvolu za emitovanje iz Beograda, od Regulatornog tela za elektronske medije Srbije koje je, sledstveno, nadležno za taj kanal.

Prema Zakonu o elektronskim medijima crnogorska Agencija za elektronske medije dužna je da djeluje u interesu javnosti.

Odluku Savjeta donijeli su Ranko Vujović, Rajko Todorović, Saša Knežević, Edin Koljenović i Budimir Damjanović. Prethodno je na donošenje odluke pozvao i direktor Agencije za elektronske medije Abaz Džafić.

Bonus video: