Južni Jadran: Važe li presude Upravnog suda ili generalne direktorke?

NVO Južni Jadran i Zaštitnik interesa države ponovo ulažu prijave Upravnom sudu, VDT i Specijalnom državnom tužiocu, odgovora i reagovanja još nema
0 komentar(a)
Lazaret, Foto: Slavica Kosić
Lazaret, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.07.2016. 19:04h

NVO Južni Jadran Herceg Novi je prije godinu podnio prijavu VDT i Specijalnom državnom tužiocu zbog sumnje da su preduzeće Carine i njegov vlasnik Čedomir Popović komleks Lazaret u Meljinama prodali kao svojinu, iako je imala status korišćenja.

NVO Južni Jadran“ poziva i proziva Ivicu Stankovića i Milivoja Katnića da se javno izjasne da li je to bilo u skladu sa zakonom.

“Popović nije obezbijedio potvrdu Savjeta za privatizaciju Vlade Crne Gore da je prilikom kupovine akcija turističkog preduzeća „Južni Jadran“ Meljine platio tržišnu vrijednost zemljišta. To je bilo i glavno obrazloženje vijeća Upravnog suda CG kada je 2014. donijelo, na zahtjev Zaštitnika državne imovine, presudu, da Popović kupovinom akcija nije platio tržišnu cijenu zemljišta i da isto ima na korišćenje. Vrhovni sud Crne Gore je predmet vratio na ponovno odlučivanje Upravi za nekretnine, odnosno njenoj područnoj jedinici u Herceg Novom, koja po ko zna koji put donosi rješenje kojim se ruska firma upisuje kao korisnik zemljišta. Nakon toga dolazi do pritiska sa ruske strane koja je de facto plativši 12 miliona platila tržišnu cijenu i Ministarstvo finansija CG, 20. novembra 2015. u potpisu GENERALNI DIREKTOR Ana Cerović „presuđuje“ da se ruska firma IMPERIO knjiži kao vlasnik, a ne korisnik zemljišta”, navodi se u saopštenju NVO Južni Jadran.

NVO Južni Jadran i Zaštitnik interesa države ponovo ulažu prijave Upravnom sudu, VDT i Specijalnom državnom tužiocu, odgovora i reagovanja još nema.

“Prosto da vidimo ko je u pravu. Da li važe Presude Upravnog suda CG i Rješenja Uprave za nekretnine ili generalne direktorke. Ministarstva finansija. Da li važe crnogorski zakoni i za Popovića i za ruske investitore kao za ostale građane Crne Gore. Specijalni državni tužilac je gostujući nedavno na TV Novi bio vrlo jasan kada je riječ o predmetu „Južni Jadran“. Na pitanje novinara rekao je da je predmet u „izviđaju“, navodi se u saopštenju.

“NVO Južni Jadran pita Specijalnog državnog tužioca da nam odgovori na, po našem mišljenju, vrlo prosto pitanje: je li ovaj „posao“ između Čedomira Popovića i preduzeća „Carine“ doo Podgorica urađen u skladu sa važećim zakonima ili nije. Ako nije da obavijesti javnost ko je krivac i ko je pretrpio štetu. Nadamo se da nećemo čekati još godinu NVO Južni Jadran”, zaključuje se u saopštenju NVO Južni Jadran koje je potpisala predsjednica Nada Popović.

Bonus video: