Uprava za bezbjednost hrane: Visok rizik od zarazne bolesti kvrgave kože goveda

U narednim danima se očekuje donošenje i objavljivanje Plana za upravljanje u kriznim situacijama u slučaju pojave bolesti kvrgave kože kao i Naredbe o obaveznoj preventivnoj vakcinaciji goveda
0 komentar(a)
Govedo, Foto: Shutterstock
Govedo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.07.2016. 17:18h

Opasnost od pojave zarazne bolesti kvrgave kože goveda u Crnoj Gori postoji, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i poručeno da se sve neophodne preventivne mjere već preduzimaju.

Kako navode, posljednjih mjeseci na teritoriji Grčke, Bugarske, Makedonije, Srbije, Kosova i Albanije, registrovana je pojava opasne zarazne bolesti goveda – bolest kvrgave kože (nodularni dermatitis)

„Imajući u vidu način i puteve prenošenja ove bolesti, postoji realna neposredna opasnost pojave bolesti i na teritoriji Crne Gore u narednim nedjeljama. Klimatski uslovi tokom ljetnjih mjeseci pogoduju znatnom povećanju brojnosti prenosilaca ove bolesti (insekata), zbog čega je rizik od pojave bolesti u narednom periodu u Crnoj Gori vrlo visok“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja već intenzivno preduzima sve neophodne preventivne mjere u cilju maksimalnog smanjivanja rizika pojave bolesti u Crnoj Gori, kao i umanjenja negativnih posljedica koje bolest može izazvati u slučaju njene pojave.

Iz Uprave navode da se bolest ne prenosi na ljude ni na druge domaće životinje.

Kako je saopšteno, već su donešene naredbe o zabrani uvoza goveda i proizvoda porijeklom od goveda sa područja zaraženih država ili regiona zaraženih država.

„Pojačana je granična kontrola prometa od strane veterinarske inspekcije, pojačan je nadzor nad govedima od strane veterinarskih ambulanti i izvršena stručna obuka veterinara za postupanje u slučaju pojave bolesti, osposobljeni su ispitni kapaciteti Specijalističke veterinarske laboratorije u Podgorici za brzu i pouzdanu laboratorijsku dijagnostiku i formiran je stručni tim za praćenje bolesti kvrgave kože“, dodaje se u saopštenju.

U narednim danima se očekuje donošenje i objavljivanje Plana za upravljanje u kriznim situacijama u slučaju pojave bolesti kvrgave kože kao i Naredbe o obaveznoj preventivnoj vakcinaciji goveda.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, kako je saopšteno, u saradnji sa Evropskom komisijom radi na obezbjeđivanju potrebnog broja vakcina za preventivno vakcinisanje goveda u pograničnim područjima Crne Gore.

„Odmah nakon toga, planirana je nabavka preostale količine vakcina za vakcinaciju kompletene populacije goveda na teritoriji Crne Gore. Planirano je da, odmah po pristizanju vakcine, ovlašćene veterinarske ambulante krenu u masovnu preventivnu vakcinaciju goveda kako bi se u što većoj mjeri unaprijed zaštitio stočni fond i smanjile štete od eventualne pojave bolesti“, navodi se u saopštenju.

Preventivna vakcinacija goveda će biti obavezna za sva goveda u Crnoj Gori i besplatna za vlasnike goveda i sprovodiće se u skladu sa posebnim Programom vakcinacije koji donosi Ministarstvo.

„O preciznom datumu početka vakcinacije, vlasnici goveda će biti blagovremeno informisani putem sredstava javnog informisanja“, saopšteno je iz Uprave.

Od vlasnika goveda se u narednom periodu očekuje puna kooperativnost u saradnji sa veterinarskom službom.

Od njih se, dodaje se, očekuje da pojačano prate zdravstveno stanje svojih životinja u stadu, bez odlaganja obavijeste najbližu veterinarsku ambulantu ili službenog veterinara u slučaju pojave kliničkih znakova koji upućuju na bolest kvrgave kože, da omoguće vršenje veterinarskih pregleda i kontrola, uzimanje materijala potrebnog za ispitivanje, kao i sprovođenje drugih propisanih mjera i da u tom postupku pruže odgovarajuću pomoć.

Kako se dodaje, od vlasnika goveda se očekuje da registruju sva goveda kod ovlašćenih veterinarskih ambulanti koja do sada iz bilo kojeg razloga nijesu registrovana, ne nabavljaju nova goveda, ne miješaju svoja goveda sa drugim, bez prijeke potrebe ne premještaju svoja goveda.

Oni treba i da zaštite svoja goveda od insekata korišćenjem raznih vrsta repelenata (sredstava za odbijanje insekata), izvrše dezinsekciju okoline svojih objekata u saradnji sa veterinarskom službom i preduzmu mjere isušivanja svih eventualno prisutnih bara i lokvi u blizini objekata u kojima se goveda drže, drže goveda zatvorena koliko je to najviše moguće, postave zaštitne mreže protiv insekata na otvorima objekata za smještaj goveda, ukoliko je to moguće.

Vlasnici goveda, kako je poručeno, treba striktno da slijede uputstva i instrukcije koje im daje veterinarska služba.

„Ovu virusnu bolest goveda prenose najčešće insekti – komarci, muve i krpelji, zbog čega se bolest i pojavljuje u toplijim mjesecima, ali postoji mogućnost prenošenja virusa i putem zaraženih predmeta, pribora i opreme, vode za napajanje, hrane za životinje. Bolest se ne prenosi na ljude ni na druge domaće životinje“, kaže se u saopštenju.

U toku je štampanje Informativnog letka za držaoce goveda, koji će biti distribuiran farmerima preko veterinarskih ambulanti, i biće dostupan na sajtovima Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

„Bolest karakteriše povećana tjelesna temperatura, gubitak apetita, mršavljenje, smanjenje produkcije mlijeka, abortusi, upala sluzokoža očiju i usta, slinjenje i pojava vrlo karakterističnih i lako vidljivih kvrga, odnosno čvorova po koži veličine dva do pet centimetara kojih može biti i više desetina. Bolest se ne liječi, već se oboljela grla neškodljivo uklanjaju“, kaže se u saopštenju.

Iz Uprave navode da bolest, kada se pojavi, dovodi do velikih ekonomskih gubitaka po gazdinstvo i samu državu koji su uslovljeni uginućima i neškodljivim uklanjanjima oboljelih goveda, drastičnim smanjenjem produkcije mlijeka, privremenim ili trajnim sterilitetom, abortusima, trajnim oštećenjem kože goveda, zabranom kretanja goveda i zabranom prometa proizvoda porijeklom od goveda.

Bonus video: