Vikend na Orjenu: Novljani, Kotorani i Dubrovčani takmičili se u gradnju suvomeđe

Iako su znanje i iskustvo imale sve prijavljene ekipe, za najbolje su izabrani članovi „Španjole“
60 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2016. 15:43h

Prvo Prvenstvo Crne Gore u gradnju suvomeđe koji je proteklog vikenda održano na Orjenu okupilo je 50-ak što pasivnih, što aktivnih učesnika: dvije ekipe iz Herceg Novog („Španjola“ i „Subra“), dvije iz Kotora („Orahovac“ i „Vjeverica“) i gostujuća ekipa iz Dubrovnika („Dubrovnik“).

Mada su znanje i iskustvo imale sve prijavljene ekipe, za najbolje su plebiscitarno izabrani članovi „Španjole“ ( Marko Samardžić, Đuro Milanović, Obro Samardžić i Lazo Simović ), a kapitenu,Obru Samardžiću , je u ime organizatora „zlatni kamen“ za I mjesto uručio v.d. rukovodioca Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Željko Starčević . U dogovoru, ostali poredak ekipa nije utvrđivan, već su preostalo vrijeme i za ovu priliku sakupljeni kamen iskorišteni za gradnju suvomeđe koja će imati i korisnu funkciju ograđivanja bućarskog terena, objekta koji je kroz prošlogodišnju radionicu gradnje revitaliziran, a koji se na ovaj način već priprema za naredni avgustovski događaj: Drugi revijalni bućarski turnir „Orjensko sedlo“.

“Prvenstvo u gradnji suvomeđe, iako zvuči kao sportski, prije svega je kulturni događaj, zamišljen kao nastavak aktivnosti na reafirmaciji gradnje u kamenu „na suvo“, važnog dijela zajedničke istočnojadranske, kao i šire, mediteranske, ruralne graditeljske baštine. Početkom godine, sastankom u Nikoziji na Kipru, započele su aktivnosti na sastavljanju prijave umijeća gradnje suhozida na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine, a spisku zemalja-inicijatora predloga svakako bi se trebala priključiti i Crna Gora, jer je suvomeđa još uvijek jedan od najuočljivijih elemenata našeg antropogenog pejzaža. Takmičenje u umijeću gradnje „na suvo“ kod nas je potpuna novina, pa je u pripremi bilo dosta pitanja, komentara, pohvala, ali i skepticizma da se tako nešto uopšte može kod nas održati, što je na najbolji način demantovano”, ističe VD rukovdioca Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Željko Starčević .

Događaj je organizovan u okviru programa Vikend na Orjenu, a pored prvenstva u gradnju suhomeđe organizovan je i planinarski uspon na najviši vrh primorskih Dinarida, Veliki kabao (1894 m). Učesnici su upoznati sa gradnjom najstarije planinarske staze u Crnoj Gori, pravljene 80-ih godina 19-og vijeka za potrebe izlaska princa Rudolfa Habzburga. Obiđena je i dvojna jama u jugoistočnim padinama vrha Kosmaš (1720 m), koja je u bezvodnoj planini značajna i zbog snijega na njenom dn.

„Vikend na Orjenu“ su organizovali: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, Turistička organizacija Herceg Novog, Planinarski klub „Subra“ i opština Herceg Novi.

Galerija

Bonus video: