Nikšić: U dobrovoljnoj akciji prikupljeno 96 jedinica krvi

Dr Dragica Janičić, načelnica nikšićkog Centra za transfuziju, kazala je da je akcija Kluba “Sveti Sava” došla u pravi čas jer su bili ostali bez rezervi krvi svih krvnih grupa
101 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2016. 15:33h

U akciji dobrovoljnog davanja krvi koju je organizovao Klub DDK „Sveti Sava“ iz Nikšića prikupljeno je 96 jedinica dragocjene tečnosti. U akciji su učestvovali dobrovoljni davaoci iz cijele Crne Gore, kao i iz Srbije i Republike Srpske.

„Svake godine organizujemo po dvije samostalne akcije, povodom Savindana i Petrovdana. Ovo je druga ovogodišnja akcija, a 18 od osnivanja kluba. Bilo je desetak davalaca koji su prvi put dali krvi. Imamo oko 700 članova i najbrojniji smo i najaktivniji klub u Crnoj Gori“, kazao je Milenko Eraković, predsjednik Upravnog odbora Kluba DDK „Sveti Sava“.

Podsjetio je da je Klub osnovan 2007. godine a da su godinu kasnije organizovali prvu samostalnu akciju.

„Na usluzi smo građanima svakodnevno. U naše prostorije kluba svakog dana dođe poneko da traži krv. Uvijek se odazovemo i nikoga nijesmo odbili. Tako će biti i ubuduće“, kazao je Eraković i zahvalio se predsjedniku Opštine Veselinu Grboviću koji je obezbijedio ručak za učesnike akcije.

Dr Dragica Janičić, načelnica nikšićkog Centra za transfuziju, kazala je da je akcija Kluba “Sveti Sava” došla u pravi čas jer su bili ostali bez rezervi krvi svih krvnih grupa, posebno A pozitivne, koja je najčešća krvna grupa, ali i najčešće treba.

“Kod nas je i dalje 50 odsto dobrovoljnih davalaca, a 50 odsto porodičnih. Svaki mjesec imamo makar jednu akciju i ovakve velike akcije su nam izuzetno značajne jer odjednom dobijemo veći broj jedinica krvi. Međutim, dosta sugrađana dolazi samoinicijativno i dobrovoljno da krv i mnogi bi mogli da se ugledaju na njih“, poručila je Janičić.

Galerija

Bonus video: