Uživanje na "nikšićkom moru": Ovoga nema ni u Americi

Za jezero Krupac, koje je oko pet kilometara udaljeno od Nikšića, odomaćio se naziv “nikšićko more”. Fali mu samo “malo soli”, ali oni koji u ljetnjim mjesecima spas od gradske vreline potraže na jezeru, koje je nastalo pregrađivanjem rijeke Moštanice, kažu da se lako priviknu na taj “nedostatak”
687 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2016. 18:34h

Uređena plaža, plažni bar i restoran, besplatan mobilijar, škole plivanja, vaterpola, ronjenja, skijanje na vodi, jedrenje, obilazak jezera čamcem, vožnja pedolina, kajaka, mini balerine, tobogani, šetalište na brani poznato kao Kej Bata Grojičića, kutak za odbojkaše i košarkaše, pecanje, idealno mjesto za roštilj… Hiljadu i jedan razlog zbog koga je Krupac najomiljenije i najpopularnije izletište Nikšićana.

Za jezero Krupac, koje je oko pet kilometara udaljeno od Nikšića, odomaćio se naziv “nikšićko more”. Fali mu samo “malo soli”, ali oni koji u ljetnjim mjesecima spas od gradske vreline potraže na jezeru, koje je nastalo pregrađivanjem rijeke Moštanice, kažu da se lako priviknu na taj “nedostatak”.

Danica Josipović ispričala je novinarki “Vijesti” da već 16 godina, svakog ljeta dolazi na Krupac: “Nikakvo more ne bih poželjela spram našeg Krupca. Jedina razlika je što je voda na moru slana, ali je zato Krupac ljepši, čistiji, uređeniji i jeftiniji.”

Na jezero “skoro cijelog života” dolazi i Jovan Todorović, koji je kazao da je Krupac “nešto posebno”.

“Posljednjih nekoliko godina je pogotovo ‘napredovao’. Sve je za pohvalu. Dolazio mi je drug iz Čikaga koji kaže da ovoga nema u Americi. Šta onda imam više ja da dodam”, kazao je on. Dok je plaža “rezervisana” uglavnom za polaznike škole plivanja i za porodična okupljanja, brana je ostavljena iskusnijim plivačima.

“Ovdje je duboko, tako da mi brana više odgovara. Nažalost, nekada nijesi imao gdje da staviš peškir jer je brana bila ispunjena do kraja. Danas je ipak manje kupača”, kazao je Todorović.

Jedna od posjetiteljki Krupca, Nataša Daković, kazala je da je najrađe na stepenicama jer su na plaži pretežno djeca neplivači i porodice: “Bolje da im ‘oslobodimo’ prostor. Zašto bih išla do mora kada isti program imam i ovdje. Ima sasvim dovoljno sadržaja i skoro svake godine sam ovdje.”

Njena sestra Milica na Krupcu je naučila da pliva. Ona je odala tajnu zbog čega su joj omiljene pete stepenice.

“Kada se parkiramo u topole, odmah izlazimo na pete stepenice. Zato su one naš favorit”, rekla je ona. “Vijesti” su na plaži zatekle i Žanu Samardžić, koja se poslije petnaestak godina pauze vratila Krupcu.

“Prezadovoljna sam. Toliko uslova za djecu ima, plaža je lijepo uređena, čista, sve je predivno i ništa ovdje ne bih dodala, jer mislim da nema šta da se doda”, kazala je ona.

Početkom avgusta u njene i riječi ostalih lokalpatriota kojima je Krupac nezaobilazna ljetja destinacija uvjeriće se i posjetioci Lake festa.

Više od četiri hiljade mališana na Krupcu naučilo da pliva

Škola plivanja “Nikšić” koja postoji od 1999. godine “rasla” je uporedo sa sadržajima na Krupcu. U toj školi više od četiri hiljade mališana naučilo je da pliva.

“Očekujemo da nam počnu dolaziti djeca čiji su roditelji ovdje napravili prve plivačke korake. Imamo momke koji su u klubu naučili da plivaju, stasali i već rade sa djecom”, kazao je jedan od instruktora Goran Delibašić. Dodao je da Krupac nudi sve ono što je potrebno za rad na otvorenom, da su uslovi odlični i da za sada ne bi ništa ni dodao, ni oduzeo”.

“Djeca imaju organizovan prevoz, druže se, socijalizuju, nauče da sa nama provedu dva sata, da se presvuku sami, da brinu o sebi, da se pravilno ponašaju i naravno, da plivaju”, kazao je Delbašić. Osmogodišnji Milan Ugren je jedan od onih koji je prošao kroz školu plivanja.

“Sa školom plivanja sam naučio da plivam. Skoro svakog ljeta sam ovdje. Voda je lijepa, lijepo je za kupanje i druženje. Društvu iz drugih gradova uvijek preporučim Krupac”, kazao je Milan.

Galerija

Bonus video: