KUD Sloga iz Đenovića osvojilo drugo mjesto na takmičenju u Španiji

"Sloga" je prije 31 godinu na istom festivalu postala prvak svijeta u amaterskom folkloru, u konkurenciji 54 društva iz 24 zemlje
95 pregleda 0 komentar(a)
KUD Sloga, Foto: Privatna arhiva
KUD Sloga, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 17.07.2016. 10:38h

Članovi KUD "Sloga" iz Đenovića na Međunarodnom festivalu "Kantonigros" u Katalunji u Španiji, osvojili su drugo mjesto u svojoj kategoriji u konkurenciji 19 zemalja.

Publici i žiriju predstavili su se igrama iz Crne Gore i Boke.

"Pripremali smo se cijele zime, ekipa je dobra i uigrana, a nošnja lijepa i autentična, tako da ćemo svakako ostaviti dobar utisak", kazala je umjetnički rukovodilac ansambla je Željka Moskov.

"Sloga" je prije 31 godinu na istom festivalu postala prvak svijeta u amaterskom folkloru, u konkurenciji 54 društva iz 24 zemlje.

Tada su igrali i "Linđo". Kao nekadašnji pobjednici festivalskoj publici su se posebno predstavili i na otvaranju.

Društvo su 1937. godine osnovali mještani Kumbora, Đenovića i Baošića. Namjera im je bila da se kroz njegovanje kulturne baštine sačuva nasljeđe ovog kraja, ali i da se, prije svega mladi, edukuju, druže i zabave.

Kroz Slogu su tokom njihovog skoro osmodecenijskog rada prošle hiljade mještana od Igala do Kamenara, a danas je aktivno 120 članova. Sloga je nastupala širom Evrope i bivše Jugoslavije.

Za njihov rad i pregalaštvo nagrađeni su Oktobarskom nagradom Herceg Novog, poveljom Turističkog saveza Jugoslavije, Poveljom folklora Crne Gore 1975. godine, Ordenom zasluga za narod sa srebrnim mačevima kojim ih je odlikovao tadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito, a dobitnici su i mnogih drugih priznanja.

Bonus video: