SEKRETARIJAT IZDAO GRAĐEVINSKU DOZVOLU

Dozvola Univerzitetu Crne Gore: Postaviće bistu Veljku Vlahoviću

Vlahović je nosilac Partizanske spomenice 1941. Ordenom narodnog heroja odlikovan je 27. novembra 1953. Sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu
7 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.07.2016. 18:54h

Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine izdao je građevinsku dozvolu Univerzitetu Crne Gore (UCG) za postavljanje biste Veljku Vlahoviću.

Kako se navodi spomen obilježje - bista Veljku Vlahoviću biće postavljena na dijelu zelene površine urbanističke parcele broj 17.

Univerzitet Crne Gore je od svog osnivanja 1974. sve do 1992. nosio Vlahovićevo ime.

“Radovi će biti izvedeni prema glavnom projektu, koji su uradili predstavnici Arhitektonskog fakulteta iz Podgorice u aprilu ove godine”, navodi se u rješenju za dozvolu.

Investitor je, kako piše u dokumentaciji, sedam dana prije početka radova dužan da ih prijavi nadležnoj inspekciji, a u istom vremenu od završetka poslova da podnese zahtjev za upotrebnu dozvolu.

Vlahović je nosilac Partizanske spomenice 1941. i velikog broja jugoslovenskih i stranih visokih odlikovanja.

Ordenom narodnog heroja odlikovan je 27. novembra 1953. godine. Rođen je drugog septembra 1914. godine u selu Trmanje, kod Kolašina.

Umro je sedmog marta 1975. godine u Ženevi, a sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu. Učestvovao je u španskom građanskom ratu, aprilski rat i okupacija Kraljevine Jugoslavije 1941. godine zatekli su ga u Moskvi.

Vlahović je u Moskvi 11. novembra 1941. godine, s Đurom Salajem organizovao radio-stanicu „Slobodna Jugoslavija".

Bio je potpredsednik Vijeća naroda u Narodnoj skupštini Federativne Narodne Republike Jugoslavije (FNRJ), predsjednik Odbora za prosvjetu Saveznog izvršnog vijeća, predsjednik Spoljnopolitičkog odbora Narodne skupštine FNRJ, zamjenik ministra inostranih poslova FNRJ (1951-1952), direktor "Borbe" (1953).