Iz pljevaljske BDZ traže izmjenu naziva ulica: Žele Husein pašu I Šemsikadića

“Ispravljanjem nepravde uputićemo jasnu poruku Bošnjacima - muslimanima da se prestalo sa nipodaštavanjem...”
82 pregleda 12 komentar(a)
Ulica NIkole Pašića, Foto: Goran Malidžan
Ulica NIkole Pašića, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 16.07.2016. 19:01h

Iz Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Pljevlja zatražili su da ulice Vuka Kneževića i Nikole Pašića dobiju imena po Husein paši Boljaniću i Mehmedu Šemsikadiću.

Time bi, kako su obrazložili iz BDZ, bila “ispravljena nepravda prema ličnostima koje su ostavile neizbrisiv i upečatljiv trag u historiji Pljevalja”.

“I ostali primjer kvalitetnog i zdravog vjekovnog suživota ovdašnjih naroda... Ispravljanjem ove nepravde uputićemo jasnu poruku Bošnjacima-muslimanima ovoga grada da se prestalo sa nipodaštavanjem bošnjačko-muslimanske historije, kulture i ličnosti koje su nesumnjivo dale svoj ogroman doprinos razvoju ovoga grada i regije na dobrobit svih građana. Samim tim, poslaćemo poruku svim građanima da je ovaj grad dovoljno širok i dovoljno velik za sve ljude, bez obzira kako se vjerski, nacionalno ili politički izjašnjavali i tako otvoriti jednu novu, zdravu i čistu stranicu i napraviti još jedan korak ka dijalogu i pomirenju za dobrobit budućih generacija modernih, multinacionalnih i multivjerskih Pljevalja”, piše u saopštenju BDZ.

Dvije pomenute ulice ukrštaju se kod zgrade Opštine sa Ulicom kralja Petra, kojoj SDP i više od 600 Pljevljaka želi da vrati stari naziv - maršala Tita.

Iz BDZ-a su poručili da naziv te ulice treba usaglasiti konsenzusom u parlamentu, “uz podršku stručne javnosti a na zadovoljstvo svih građana”. Iz te partije traže da se odluka o promjeni naziva ulica odloži do okončanja izbora zakazanih za 16. oktobar, kako bi građani Pljevalja mogli posvetiti pažnju suštinskim problemima grada.

“Kako smo svjedoci na koji način se manipulisalo vjerskim i nacionalnim osjećanjima građana Pljevalja uoči prethodnih lokalnih izbora održanih 2014... a uvjereni da se takva praksa želi nastaviti i uoči ovih izbora... BDZ poziva opštinsku vlast, sve političke subjekte i zaintresovane pojedince da se u najkraćem roku izjasne po tom pitanju, a da se rješavanje odloži do okončanja oktobarskih izbora”.

Bonus video: