Vojni brod čuva Kotorski zaliv o trošku Luke Kotor

Posada “Orade” zadužena za gašenje eventulanih požara na brodovima,, ispumpavanja vode iz njih, spasavanje ljudi i imovine...
401 pregleda 8 komentar(a)
Mornarica CG, Foto: Siniša Luković
Mornarica CG, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 16.07.2016. 18:26h

Brod Mornarice Vojske Crne Gore dežuraće u Kotoru tokom sezone dolaska kruzera, radi bolje sigurnosti u zalivu.

Prema ugovoru o tehničko-poslovnoj saradnji koji su potpisali izvršni direktor “Luke Kotora“ Vasilije Kusovac i ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić, pučinski remorker “Orada” biće stalno stacioniran u luci i po potrebi će intervenisati - počev od gašenja eventulanih požara na brodovima, ispumpavanja vode iz njih, do asistiranja plovilima nesposobnim za manevar i spašavanja ljudskih života i imovine na moru.

Jedan od najjačih tegljača na primorju namjenski je građen za upravo takve intervencije, jer je, između ostalog, opremljen snažnim pumpama i sa dva protivpožarna topa.

Veliku moć tegljenja brodova, 33 metra dugom remorkeru deplasmana 470 tona, daju dva motora ukupne snage 1.900 konja.

Prema odredbama ugovora, “Luka Kotor“ dužna je da o svom trošku u akvatorijumu Kotorskog zaliva obezbijedi siguran i propisan vez za “Oradu“, riješi snabdijevanje broda vodom i električnom energijom, snosi troškove goriva i maziva u situacijama kad je remorker angažovan na intervencijama.

”Luka Kotor” je dužna da snosi troškove i dnevnice za šest članova posade koji će 24 sata dežurati na brodu i biti stalno spremni za eventualnu intervenciju, odnosno za 15 članova posade remorkera tokom trajanja intervencija.

“Luka Kotor” platiće i troškove jednog redovnog dokovanja mornaričkog remorkera, koji je angažovala do okončanja postupka dodjele koncesije za upravljanje kotorskom lukom, odnosno najduže do tri godine.

Ministarstvo odbrane ima obavezu da obezbijedi prisustvo “Orade“ u Kotoru tokom trajanja kruzing sezone i tehničku i kadrovsku spremnost broda za intervencije, ali zadržava i pravo da ratni brod u međuvremenu angažuje i na drugom mjestu u skladu sa vojnim potrebama.

Potpisivanjem ugovora na dobitku su obje strane.

Mnogo jeftinije nego što bi to bio slučaj da je angažovala privatnu kompaniju, “Luka Kotor” rješava problem povećanja nivoa sigurnosti u akvatorijumu, što je jedan od značajnih uslova da joj država produži koncesiju za upravljanje najprometnijom crnogorskom lukom za kruzere.

Mornarica dobija priliku da se, uz podmirivanje svih operativnih troškova, brod i posada stalno uvježbavaju u izvršavanju namjenskih zadataka.

Bonus video: