Radnici iz Nikšića izgubili spor sa Željeznicom

Radnici iz ostalih gradova su, kako su istakli Nikšićani, revizijom odmah bili “osuđeni” da će izgubiti spor, pa sada na ime sudskih troškova samo radnici iz Nikšića moraju da plate 15,5 hiljada eura
561 pregleda 2 komentar(a)
Radnici juče na Željezničkoj stanici, Foto: Svetlana Mandić
Radnici juče na Željezničkoj stanici, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.12.2018. 19:26h

Radnici Željeznice iz Nikšića izgubili su spor protiv firme zbog manje obračunate i isplaćene startne zarade u periodu od 1. januara 2011. do 1. maja 2013. godine i moraće da plate sudske troškove.

Kada su vidjeli da su njihove kolege iz Bijelog Polja dobile tužbu protiv firme zbog manje obračunate i isplaćene startne zarade, njih 38 odlučilo je da pokrene tužbe kako bi dobili, u prosjeku, oko 600 eura po osobi. U međuvremenu, Željeznička infrastruktura je zatražila reviziju presuda radnika iz Bijelog Polja i Vrhovni sud je 24. novembra prošle godine preinačio presudu Osnovnog suda i presudio da su radnici iz Bijelog Polja dužni da kompaniji vrate ranije dosuđene iznose uvećane za dodatne kamate.

Radnici iz ostalih gradova su, kako su istakli Nikšićani, revizijom odmah bili “osuđeni” da će izgubiti spor, pa sada na ime sudskih troškova samo radnici iz Nikšića moraju da plate 15,5 hiljada eura. “Kolege iz Bijelog Polja dobili su spor na dva suda, čak su dobili i pare, sada se pojavljuje treći sud koji negira sve. Nije mi jasan koji je to ‘prljavi ples’ između advokata, direktora, sudova. Mi ostali smo dovedeni pred svršen čin da uplatimo novac u roku od osam dana”, kazao je Miomir Bošković koji preko 40 godina radi u Željeznici.

Nakon što su kolege iz Bijelog Polja dobile spor, tužbu su pokrenuli radnici iz Nikšića, Podgorice i Bara, njih oko 200, i svi su isti izgubili, uključujući i Bjelopoljce.

Radnici sumnjaju da su sporovi “namjerno izgubljeni jer bi dobijenim presudama ‘zatvorili’ firmu”.

“Na ime sudskih troškova nas 38 mora da plati 15.474 eura, ili 407 eura po radniku.To je samo naš sektor. Tu su još i sektori iz Bara, Podgorice i Bijelog Polja. Ovo je suludo. Da se izlazilo svaki dan ne bi se toliki sudski troškovi nakupili”, kazao je Ratko Janjušević. Kako su kazali, radnici sudske troškove neće plaćati jer nemaju od čega.

“Naši pojedini direktori dobijaju od 50 hiljada do 180 hiljada eura otpremnine i uvijek dobijaju sporove kada oni tuže Željeznicu. A kada tužimo mi radnici onda moramo da platimo sudske troškove. Ova presuda je opomena za sve radnike da ne tuže državu ili neko državno preduzeće jer će proći kao mi”, poručio je Janjušević.

Bonus video: