Priznali poraz u borbi sa surlašem

Lokalna uprava je u aprilu pokrenula postupak javne nabavke novih sadnica odraslih primjeraka kanarskih palmi
373 pregleda 0 komentar(a)
Posječene palme na gradskoj rivi Pine, Foto: Siniša Luković
Posječene palme na gradskoj rivi Pine, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat i zvanično je odustala od namjere da kupuje nove velike sadnice palmi vrsta kanarska datula sa kojima bi zamijenila dio stabala koje je na javnim površinama proteklih mjeseci uništio crveni palmin surlaš.

Lokalna uprava je u aprilu pokrenula postupak javne nabavke novih sadnica odraslih primjeraka kanarskih palmi i na njemu u maju kao najpovoljniju odabrala ponudu tivatske firme „MK Green Factory“. Traženo je ukupno 11 stabala visine od četiri do pet metara i obima debla od 1,6 metara, sa kojima bi se zamijenile od surlaša uništene palme na drvoredu kanarskih datula na gradskoj rivi i šetalištu Pine. „MK Green Factory“ bio je spreman da isporuči i posadi takve nove palme za 84.483 eura sa PDV-om.

„Imajući u vidu da štetočina crveni palmin surlaš na prostoru Crnogorskog primorja ima uspostavljenu populaciju, i da u postupku njegovog suzbijanja većina do sada primijenjenih mjera nije pokazala željene rezultate, na što ukazuje i stanje u kome se postojeće palme trenutno nalaze, naručilac je preispitao potrebu za realizacijom predmetne nabavke pa se nakon sastanka sa ponuđačem „MK Green Factory“ Tivat, zaključilo da u ovom trenutku nije opravdano ulagati sadni materijal velike vrijednosti u odnosu na evidentan rizik od njegove zaraze, zbog čega je i ponuđač odustao do date ponude“, piše u obrazloženju odluke Tenderske komisije, uz napomenu da je „prestala potreba za predmetom javne nabavke i ista se neće ponavljati tokom budžetske ili finansijske godine“.

Bonus video: