Fond i zdravstvene ustanove gomilaju minus: Očekuju 44 miliona duga

UO Fonda je, prema saznanjima “Vijesti”, zaključio da će dug za poreze i doprinose na neto zarade kod JZU biti isti, ukoliko se ne pristupi rješavanju tog problema u okviru zakonskih mogućnosti
6 komentar(a)
Fond za zdravstveno osiguranje, Foto: Luka Zeković
Fond za zdravstveno osiguranje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.07.2016. 18:29h

Ukupan dug Fonda za zdravstveno osiguranje i javnih zdravstvenih ustanova (JZU) krajem marta iznosio je blizu 38 miliona eura.

Prema saznanjima “Vijesti”, Fond do 31. marta nije izmirio dug od gotovo 32 miliona eura prema tridesetak dobavljača, ne računajući “Montefarm” i Institut za javno zdravlje.

Na isti dan, JZU je za poreze i doprinose na neto zarade dugovao više od 5,9 miliona eura.

Takvu informaciju je, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, usvojio i Upravni odbor Fonda na posljednjoj sjednici.

Fond je krajem 2015. godine dobavljačima dugovao nešto više od 29 miliona eura, a za tri mjeseca povećan je za više od 2,5 miliona.

Prema saznanjima “Vijesti”, procjena Fonda je da će na kraju 2016. godine neizmirene obaveze prema dobavljačima dostići 44 miliona eura, odnosno 15 miliona više u odnosu na prethodnu godinu.

To je, navodno, iznos sredstava koji od 2012. godine nedostaje na nivou svake budžetske godine.

UO Fonda je, prema saznanjima “Vijesti”, zaključio da će dug za poreze i doprinose na neto zarade kod JZU biti isti, ukoliko se ne pristupi rješavanju tog problema u okviru zakonskih mogućnosti.

Državna revizorska institucija (DRI) ranije je utvrdila da je ukupan dug Fonda i javnih zdravstvenih ustanova, osim Montefarma, posljednjeg dana 2014. iznosio 52.081.276 eura, od kojih Fonda 33.152.653.

DRI je tada ocijenio da je, zbog značajnih dugova Fonda za zdravstveno osiguranje ostvarenih u proteklih pet godina, neophodno realnije planirati sredstva i sagledati mogućnost obezbjeđivanja dodatnih izvora finansiranja.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt je nakon toga smijenio Kenana Hrapovića (SD) sa mjesta direktora Fonda.

Hrapovića je zamijenio Adis Balota (SDP).

Sukob između njih je trajao godinama, a kulminirao je kada je Šegrt opredijelio pet miliona eura za nabavku medicinskih sredstava, umjesto 16 miliona koliko predstavnici zdravstvenih ustanova tvrde da nedostaje.

Šegrt je Hrapovića optužio da je mimo njegove saglasnosti obnavljao ugovore sa inostranim klinikama i da je Fond bio generator potrošnje u zdravstvu.

Hrapović je tada saopštio da je glavni inspektor za budžet Ministarstva finansija utvrdio da Fond namjenski i zakonito troši novac iz budžeta.

Zbog zabrinjavajuće situacije u Fondu za zdravstvo, Šegrt je saslušan i pred skupštinskim Odborom za ekonomiju, finansije i budžet.

Bonus video: