Prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe

“Staza do Orjenskog sedla i vrha Orjena je tehnički laka, a zbog visinske razlike svrstavamo je u srednje tešku. Pogodna je za planinare i spremnije rekreativce”, pojasnili su organizatori
51 pregleda 2 komentar(a)
Orjen suvomeđe, Foto: Slavica Kosić
Orjen suvomeđe, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 15.07.2016. 13:28h

Vikend na orjenu naziv je programa koji u subotu i nedjelju organizuje Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i Planinarski klub Subra.

Planinarski uspon na V. Kabao (najviši vrh primorskih Dinarida), zakazan za subotu, (16. jul, )planiran za subotu 16-og jula 2016. godine. Ovaj vrh je najviša tačka primorskih Dinarida (1894 m), 137 metara je viša od Vaganskog vrha (Velebit), 146 od Štirovnika (Lovćen), 133 od Sv. Jure (Biokovo) i punih 300 od Rumije.Nalazi se na granici hercegnovske i kotorske opštine, a u zoni tromeđe Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Mjesto je poznato po rijetkoj šumi munike (endemska vrsta bora), ali i istorijskoj priči koja seže u 80-te godine 19-og vijeka, kada je specijalno za izlazak princa Rudolfa Habzburga, do vrha izvedena planinarska staza, najstarija u Crnoj Gori.

“Staza do Orjenskog sedla i vrha Orjena je tehnički laka, a zbog visinske razlike svrstavamo je u srednje tešku. Pogodna je za planinare i spremnije rekreativce”, pojasnili su organizatori.

Prvo prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe biće održano u nedjelju na Orjenskog lokvi. Zamišljeno je kao sportsko-zabavni događaj, ali i kao dešavanje koje ima daleko dublju poruku: potrebu održanja baštine kroz njegovanje starih tehnika gradnje u kamenu.

Bonus video: