Manifestacija "Arterija" u Nikšiću: Muzička radionica, ispijanje piva, filmovi, koncerti...

Popodnevni dio programa počinje projekcijama filmova mladih nikšićkih autora Maje Kecojević, Seja Šabotića i Dušana Kasalice, a zatim će binu „zauzeti“ članovi gradskog orkestra, obnovljenog u martu ove godine, koji su sugrađane već navikli na svirke
146 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2016. 11:03h

Prije pet godina vlasnik nikšićkog „Blues Brothers” bara Ivan Radojičić odlučio je da 13.jula “zatvori” dio “Njegoševe” ulice, glavne u gradu pod Trebjesom, I pretvori je u mjesto na kome se toga dana organizuju različiti sadržaji. Prošle godine pridružili su im se i članovi Kulturnog centra “Punkt”, a ove i JU “Zahumlje”.

“Prošlogodišnju manifestaciju smo simbolično nazvali ‘Lice ulice’, a ovogodišnju ‘Arterija’ i to ne bez razloga. Ovo je glavna ulica u gradu, žila kucavica i pravo mjesto da se donese muzički, kulturni duh i da se ovome gradu predstavi ono što zaista valja“, kazao je Milivoje Krivokapić iz „Punkt“-a.

Manifestacija je počela muzičkom radionicom tokom koje su članovi gradskog orkestra, ali i direktor „Bedem festa“, Petar Šundić, upoznavali prolaznike sa muzičkim instrumentima, počev od bubnjeva, klavijature, preko trube, saksofona, gitare, klarineta...

Zatim je uslijedilo takmičenje u ispijanju piva, a iz Mario Medvar iz Bjelovara i pored šest nikšićkih pivopija, koliko se takmičilo, najbrže je ispio kriglu od pola litra. Toliko je bio brz da sudija nije uspio da izmjeri vrijeme. Kako je kazao ima „pivski staž“ od dvadesetak godina i ukus piva se ne može osjetiti kada se tako brzo pije.

Stiven Petrosino je davne 1977. godine litar piva ispio za 1.3 sekunde, a Medvar je na dobrom putu da ga sustigne.

Popodnevni dio programa počinje projekcijama filmova mladih nikšićkih autora Maje Kecojević, Seja Šabotića i Dušana Kasalice, a zatim će binu „zauzeti“ članovi gradskog orkestra, obnovljenog u martu ove godine, koji su sugrađane već navikli na svirke.

Večernji dio programa rezervisan je za bendove „Piva džez“, „Di Luna blues“ i „Sinhro“.

„U Nikšiću je kreativna energija jako raznolika i ne može jedne godine da se prikaže sve. Težimo tome da svake godine prikažemo nešto novo ili ponovimo nešto što je bilo zaista dobro. Vjerujem da će idućih godina biti nešto drugačiji koncept, ali ćemo se opet zadržati na ovoj bazičnoj energiji koju trenutno forsiramo“, kazao je Krivokapić.

Blažu Crvenici iz Podgorice nije bilo teško da u osam ujutro biciklom krene put Nikšića kako bi i on osjetio „arteriju Njegševe ulice“.

„Došao sam da pružim podršku članovima 'Punkt'-a i da se malo družim. Od Podgorice, sa jednom pauzom na Bogetića, do Nikšića mi je trebalo tri i po sata. Ovo je divn stvar i kamo sreće da se ljeti češće ovakvi događaji organizuju i u ostalim gradovima Crne Gore“, kazao je Crvenica.

Organizatori multimedijalnog projekta "Arterija", koji je ove godine ušao u Program podrške razvoju kulture u Nikšiću, su “Blues Brothers” bar, KC “Punkt” i JU "Zahumlje".

U septembru festival uličnih svirača

“Arterija”je bila prilika da Radojičić najavi festival uličnih svirača koji će se održati u septembru.

“Ove godine smo dobili zeleno svijetlo od nadležnih da u sklopu "Septembarskih dana', zajedno sa 'Zahumljem' i Opštinom organizujemo prvi festival uličnih svirača. To će biti prva manifestacija takve vrste u Crnoj Gori. Izuzev Novog Sada, gdje se takav festival organizuje već petnaestak godina, nije mi poznato da se nešto slično dešava u regionu“, kazao je Radojičić.

Nikšićanin Dalibor Petković i njegov kolega muzičar Stefan Pavićević iz Podgorice svirkom u „Njegoševoj“ ulici najavili su festival uličnih svirača.

„Gitaru sviram 22.godine. Sviram po lokalima i ovo mi je prvi put da izađem na ulicu, iako je ta ideja postojala, ali malo mi je falilo hrabrosti. Mi smo sredina u kojoj je ulično sviranje sramota, a, recimo, u Beogradu, na svakom koraku u 'Knez Mihailovoj' srešćete ulične svirače.Pokušaćemo da i mi u Nikšiću napravimo malu 'Knez Mihailovu' gdje će nadamo se svake nedjelje biti uličnih svirača“, kazao je Petković.

Za razliku od njega Pavićević, koji je član nikšićkog gradskog orkestra i profesor u Muzičkoj školi „Dara Čokorilo“,već se „oprobao“ kao ulični svirač.

„Kao student sam dosta svirao po ulicama raznih evropskih gradova – Cirih, Sofija, Bukurešt, Temišvar. Kad ste student svaki dinar vam je dobro došao, a ovdje sam došao zbog druženja i promovisanje muzike“, kazao je Pavićević koji saksofon svira desetak godina, a klarinet, koji mu je glavni instrument, pet godina duže.

Galerija

Bonus video: