Pljevlja: SDP traži Maršala, neće kralja Petra

Novica Stanić, ranije je izjavio da je poslanica DPS-a Ljubica Beba Džaković predložila da ulica nosi naziv kralja Petra
7 komentar(a)
Pljevlja grad, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja grad, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 12.07.2016. 19:17h

Opštinski odbor Socijaldemokratske partije Pljevalja uputio je juče javni poziv političkim partijama, nevladinim organizacijama, udruženjima i svim građanima, da se pridruže inicijativi za promjenu imena glavne ulice u tom gradu.

Iz te partije traže da se Ulici Kralja Petra I vrati nekadašnje ime Maršala Tita.

“Ovom inicijativom SDP Pljevlja želi da ispravi nepravdu prema istorijski dokazanom antifašisti i čovjeku uz čije ime se vezivala naša nekadašnja zajednička i velika domovina”, saopštili su iz SDP-a.

Prikupljanje potpisa za pokretanje inicijative organizovaće 13. jula.

Ulica Maršala Tita u Pljevljima preimenovana je u Ulicu kralja Petra I, početkom devedesetih godina prošlog vijeka, u vrijeme kada je u Pljevljima na vlasti bio jedinstveni DPS.

Iz Nove srpske demokratije inicijativu SDP-a nazvali su političkim populizmom i nadgornjavanjem između dojučerašnjih koalicionih partnera.

“U pitanju je borba ko će imati snažniji antisrpski zamah, nakon progona ćirilice, srpskih kulturnih događaja i grube diskriminacije srpskog naroda u Pljevljima. Svjedoci smo da su u proteklom periodu obje strane svaljivale krivicu jedna na drugu po pitanju odgovornosti za ekonomsku poharu Crne Gore, nefunkcionionisanje institucija i uopšte za ovakav opštedruštveni haos. Uvjeren sam da je narod politički pismen i da je prozreo prirodu brakorazvodne parnice i da je i ovaj pokušaj prekrajanja istorijskog identiteta Pljevalja isključivo usmjeren ka tom cilju. Apsolutno sam siguran da nečija predizborna jagma za što veće biračko tijelo neće uspjeti u bitnijoj mjeri da ugrozi vjekovnu borbu za slobodu većinskog srpskog naroda u Pljevljima koja je personifikovana u liku i djelu kralja Petra Prvog oslobodioca”, kazao je odbornik Nove Nikola Rovčanin.

Novica Stanić, koji je u to vrijeme bio odbornik Narodne stranke, ranije je izjavio da je predlog da ulica nosi naziv Kralja Petra dala odbornica DPS-aLjubica Beba Džaković.

Bonus video: