Broj novih droga na globalnom tržištu naglo je porastao tokom posljednje decenije

„U Evropi se oko dvije nove psihoaktivne supstance detektuju svake sedmice, stavljajući time izazove pred politike i prakse u oblasti droga“, kaže se u saopštenju Ministarstva
73 pregleda 0 komentar(a)
Narkoman, droga, Foto: Shutterstock
Narkoman, droga, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.07.2016. 17:36h

Broj novih droga na globalnom ilegalnom tržištu naglo je porastao tokom posljednje decenije, saopšteno je na regionalnom seminaru "Prevencija i suzbijanje upotrebe droga tokom ljetnje turističke sezone".

Ministarstvo zdravlja je, 7. i 8. jula, bilo domaćin tog regionalnog seminara, koji je organizovalo u saradnji sa Evropskom komisijom (EK).

Kako je saopšteno iz tog resora, cilj seminara je razmjena iskustava država regiona i članica Evropske unije (EU) na temu nadzora nad upotrebom droga i novih psihoaktivnih supstanci tokom ljetnje turističke sezone.

„U Evropi se oko dvije nove psihoaktivne supstance detektuju svake sedmice, stavljajući time izazove pred politike i prakse u oblasti droga“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Navodi se da je u 2015. godini prvi put detektovano 98 novih psihoaktivnh supstanci, kroz Sistem ranog upozorenja, dosegnuvši tako broj od 560 novih supstanci koje su pod nadzorom EU Agencije za droge.

U saopštenju se kaže da su iskustva na tu temu predstavile delegacije Srbije, Albanije, Makedonije, Turske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Predavači su bili eksperti iz država članica EU - Belgije, Italije, Hrvatske i Slovenije, koji su predstavili iskustva i prakse vladinih institucija koje se bave tom problematikom, kao i iskustva nevladinih organizacija.

Domaći učesnici bili su predstavnici zdravstvenog sistema, službi za psihijatriju i hitnu medicinsku pomoć, Uprave policije, Ministarstva pravde, Uprave carina, kao i predstavnici civilnog sektora.

Iz Ministarstva je saopšteno da su predavači razmatrali teme o izazovima i načinima organizacije i saradnje između različitih instistucija, kao i između javnog i civilnog sektora u državama EU, u cilju nadzora i smanjenja konzumiranja droga tokom masovnih manifestacija koje ljeti okupljaju veliki broj mladih ljudi.

„Održavanje skupa potvrda je kontinuiteta intenzivne regionalne komunikacije i saradnje, tokom prethodog perioda, kada je oblast politika droga u pitanju“, kaže se u saopštenju.

Seminar je ekspertski i tehnički podržala EK i Direktorat za susjedstvo i pregovore o proširenju TAIEX – jedinica za pravdu i unutrašnje poslove.

Bonus video: