Sindikat doktora medicine: Tumačenje pravnice Jauković, nema veze s pravom

„Nakon pravnih konsultacija, došli smo do zaključka da tumačenje Dušanke Jauković, diplomirane pravnice koja ima koeficijent složenosti posla koliko i dva neurohirurga, apsolutno nema veze sa pravom“, navela je Popović Samardžić
146 pregleda 2 komentar(a)
Milena Popović- Samardžić, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Milena Popović- Samardžić, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 12.07.2016. 17:29h

Sindikat doktora medicine Crne Gore pozvao je partije da se javno odrede prema predlogu Izmjena i dopuna Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru koje je inicirao, a čiji je cilj prestanak odliva najboljeg medicinskog kadra i bolja zdravstvena zaštita građana.

Predsjednica Sindikata, Milena Popović Samardžić, podsjetila je da je na sjednici Komisije za ekonomsku politiku Vlade odbijen predlog Izmjena i dopuna Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru kojim bi se ljekari uvrstili u predmetni zakon.

„Između ostalog sredstva za uvećanje zarada ljekarima dobila bi se umanjenjem zarada oko 800 funkcionera. Izmjene i dopune inicirane su od strane Sindikata doktora medicine, a predlagač je Ministarstvo finansija Crne Gore“, kaže se u pismu partijama.

Popović Samardžić navodi da su kao razlog za odbijanje njihovog predloga navedeni nepostojeći procesni razlozi i tumačenje sekretara sekretarijata za zakonodovstvo Vlade, Dušanke Jauković.

„Nakon pravnih konsultacija, došli smo do zaključka da tumačenje Dušanke Jauković, diplomirane pravnice koja ima koeficijent složenosti posla koliko i dva neurohirurga, apsolutno nema veze sa pravom“, navela je Popović Samardžić.

Tumačenje, dodala je, predstavlja nevjerovatnu zamjenu teza, „po kojoj se prestanak višedecenijskog tlačenja jedne profesije opravdava time što će Vlada, u toj hipotetičkoj situaciji, biti prinuđena da prestane i sa tlačenjem drugih“.

„Stoga pozivamo sve političke subjekte da se javno odrede prema prijedlogu Izmjena i dopuna koje smo inicirali, a koje za cilj imaju prestanak odliva našeg najboljeg medicinskog kadra i u perspektivi bolju zdravstvenu zaštitu naših građana“, saoppštila je Popović Samardžić.

Ona je najavila da će partijama u narednim danima dostaviti i tumačenje procesnog akta Sekretarijata za zakonodavstvo koje je za potrebe Sindikata uradila advokatska kancelarija sa kojom sarađuju.

Bonus video: