Ministarstvo pravde nije zapošljavalo invalidna lica

Revizija pokazala da Ministarstvo nije uskladilo sve transakcije sa propisima
1 komentar(a)
Kolica, osoba sa invaliditetom, Foto: Shutterstock
Kolica, osoba sa invaliditetom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.07.2016. 13:39h

Ministarstvo pravde nije zapošljavalo invalidna lica i plaćalo poseban doprinos za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

To je pokazao Izvještaj o reviziji godišnjeg finansijskog izvještaja za 2015. godinu, koji je uradila Državna revizorska institucija (DRI).

Za ministra pravde u martu 2015. imenovan je Zoran Pažin, koji je na toj funkciji naslijedio Duška Markovića.

“Subjekt revizije je u obavezi da zaposli invalidna lica ili da vrši plaćanje posebnog doprinosa za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom kako je to propisano Zakonom”, piše u izvještaju.

Revizija je pokazala da Ministarstvo pravde nije sve finansijske transakcije i druge aktivnosti uskladio sa zakonskim i drugim propisima.

Neusklađenost se, prema dokumentu, odnosi na to da nije dosljedno primjenjivana Odluka o kriterijumima za utvrđivanje visine naknade za rad člana radnog tima ili drugog oblika rada.

Piše da je Ministarstvo, po osnovu naknada za rad u radnim tijelima i komisijama u 2015. isplatilo iznos od oko 126.361 eura, kao i da nije dostavilo dokaze da je rad u istim obavljen poslije redovnog radnog vremena.

Utvrđeno je i da taj resor nije ispoštovao odredbe Zakona o javnim nabavkama, jer je tokom finansijske godine dijelio predmet javne nabavke, koja predstavlja jedinstvenu cjelinu, sa namjerom da izbjegne Zakonom propisane procedure.

U izvještaju piše da je Ministarstvo dobilo pozitivno mišljenje jer je Godišnji finansijski izvještaj sastavljen i prezentovan na fer i objektivan način.

Bonus video: