Dani planinskog cvijeća: Mliječni proizvodi, svjetni aranžmani...

Skorup od kravljeg mlijeka najbolje prave Neda Španjević i Rada M. Karadžić
151 pregleda 0 komentar(a)
Dani planinskog cvijeća, Foto: Obrad Pješivac
Dani planinskog cvijeća, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 12.07.2016. 14:03h

Turističko promotivna, kulturna i zabavno sportska manifestaciju „Dani planinskog cvijeća“ počela je u ponedjeljak manifestacijama iz oblasti pjesništva i izborom najboljeg mladog pjesnika, Milice Raonić iz Žabljaka. Nastavljena je Poetskim festivalom uz učešće oko 40 pjesnika svih uzrasta. U predvečerje je sekretarka Opštinskog sekretarijata za društvene djelatnosti i prvi operativac ukupne manifestacije, Slađana Knežević pozdravila slikare i posjetioce druge po redu izložbe Udruženja „Slikarski uranak“ iz Podgorice, čiji su radovi na dvodnevnoj postavci u holu Centra za kulturu.

Petrovdan su obilježile desetine izložbenih postavki mliječnih proizvoda durmitorskih planinki, šarenila cvijetnih aranžmana, rezbarija i drugih rukotvorina koje su izazvali veliku pažnju brojnih mještana i turista.

Žiri je ocijenio da se najbolji mladi sir pravi Žabljačanka Ranka Pavlović, drugopasirane su Jelenka Raonić i Milijana Đurđić a trećeplasirane Rada Pejović, Rada Ž. Karadžić i Tanja Karadžić. Rada Pejović pravi najbolji stari sir. Za njom Jelena Krstajić i Milijana Đurđić a Velinka Pavićević i Rada M. Karadžić su trećenagrađene.

Skorup od kravljeg mlijeka najbolje prave Neda Španjević i Rada M. Karadžić. Drugoplasirani je proizvod Kate Šamšal a trećeplasirani Milijane Đurđić. Milka Šamšal pa onda Stanojka Anđelić proizvode najbolji ovčiji skorup.

I kada je u pitanju saljevak nagrade su „duplirane“. Prve su Neda Španjević i Milijana Đurđić, druge Ranka Pavlović i Nevenka Anđelić a treće Senka Mijatović i Milena Karadžić.

Najbolji sir „prljo“ prave Stanica Anđelić, Miluša Zarubica i Jelena Krstajić, kisjelo mlijeko Slavko Kandić a lisnati sir Velinka Pavićević i Slavko Kandić.

Za razliku od ranijih godina najmanje je bilo izloženo cvijetnih aranžmana u kojima, po tradiciji, dominira livadski cvijet odomaćenog naziva Petrovac. Najljepši vijenac od planinskog cvijeća, kao i prošle godine, isplela je Slavica Pavićević. Drugoplasiranom, žiri je proglasio Milicu Raonić a rećom Tijanu Đurđić. Buket planinskog cvijeća najljepše je aranžirao Aleksandar Čabarkapa. Iza njega Borko Dimitrijević a kao trećeplasirani proglašena je Milica Karadžić. Najboljom pletiljom proglašena je Milijana Đurđić. Iza nje Nada Motika Raonić a treća Biljana Karadžić.

Slađana Knežević smatra da je kišovito vrijeme uticalo da je ovog ljeta na durmitorskim livadama manje Petrovca što je uticalo i na samu izložbu i ističe da organizatori osjećaju takav problem pa će svi učesnici biti adekvatno nagrađeni.

Od obilja izloženih rezbarija žiri je za najbolju odabrao rukotvorinu Isaka Simićevića. Drugoplasiranim su proglašeni radovi Miladina Guberinića i Gojka Đurđića a dva trećeplasirana su Dragutin Kečina i Dejan Ostojić.

Prema programu manifestacije, tačno u podne, počeo je pohod izviđača. Ova mlada populacija večeras će se na Javorovači susresti sa članovima Udružena boraca i antifašista Crne Gore gdje će se uz logorsku vatru družiti i sticati nova znanja o NOB-u a antifašizmu.

Bonus video: