SDP ogorčen: Ne želimo mulj od otpadnih voda na Možuri

"Nismo čuli ni jednu riječ da li je neko o tome konsultovao stručnu i laičku javnost, opštinu Bar i odbor MZ Mrkojevići kako predviđaju propisi iz ove oblasti", ističe se u saopštenju SDP.
99 pregleda 1 komentar(a)
Možura, Foto: Visit.ulcinj.com
Možura, Foto: Visit.ulcinj.com
Ažurirano: 11.07.2016. 15:04h

Povodom najava predsjednika Opštine Kotor da će mulj iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Tivtu biti odlagan na deponiji Možura, danas su javno protestovali iz Mjesnog odbora SDP u Mrkojevićima, gdje se Možura nalazi.

Ističući ogorčenje što ovakve stvari saznaju preko medija "kako to obično biva kad su Mrkojevići u pitanju, umjesto da dođu i da pitaju što mislimo o tome", SDP-ovci su najavili i građanske proteste ovim povodom.

"Taman kada smo pomislili da će Možuru i Mrkojeviće poslije odustajanja od izgradnje azila za napuštene životinje, zaobići slične "investicije", stiže vijest iz Tivta i Kotora da će ovaj mulj odlagati na Možuru dok država ne napravi spalionicu. Nismo čuli ni jednu riječ da li je neko o tome konsultovao stručnu i laičku javnost, opštinu Bar i odbor MZ Mrkojevići kako predviđaju propisi iz ove oblasti", ističe se u saopštenju SDP.

Prema istim navodima, lokacija "kao stvorena za turističko naselje" je sličnom "nepromišljenom odlukom" prije nekoliko godina pretvorena u regionalnu deponiju koja je ovaj postor nepovratno devastirala.

"Umjesto da se poslije izgradnje deponije makar dio njenog profita uloži u lokalnu putnu infrastrukturu i tako dijelom mještanima kompenzuje učinjena šteta, sada se ide korak dalje i predlaže da u Mrkojevićima bude đubrište za pola Crne Gore, a kao šlag na torti, da se koristi kanalizacioni mulj za prekrivanje otpada. Uprkos datim obećanjima, postojeća deponija ni dan danas ne funkcioniše po standardima, a nesnosni mirisi sa nje se svakodnevno šire prema turističkom naselju duž obale", dodaju SDP-ovci iz Mrkojevića.

Oni dodaju da "neće proći namjera gospode darovatelja".

"Sigurni smo da Mrkojevići prepoznaju vašu krajnju namjeru, a to je potpuna devastacija ovog prostora, prisiljavanje lokalnog stanovništva na iseljavanje i odvraćanje investitora od Mrkojevića. Zato ćemo se, svi zajedno, bez obzira na političku pripadnost, usprotiviti ovoj namjeri, a "vaše darove" dočekati kako i zaslužujete. Iskustvo nam govori, da je ovo samo nastavak višedecenijskog maćehinskog odnosa prema Mrkojevićima. Možda je došlo vrijeme, da Mrkojevići, poput nekih drugih krajeva Crne Gore, konačno uzmu sudbinu u svoje ruke, i institucionalno se organizuju, kako u budućnosti ne bi zavisili ni od koga, već isključivo od nas samih", ističu iz Mjesnog odbora SDP Mrkojevići.

"Umjesto da bude deponija za Bar i Ulcinj, Možura je već postala odlagalište za većinu primorskih opština, a najavljeno deponovanje mulja iz Tivta i Kotora uz čvrsti otpad iz drugih opština, bi njen vijek trajanja skratilo sa projektovanih 30, na svega 5-10 godina. A što ćemo gospodo, kada i opština Bar izgradi svoju kanalizacionu mrežu? Pretpostavljamo da ćete tražiti neku novu lokaciju, ali opet u Mrkojevićima", zaključuje se u saopštenju SDP.

Bonus video: