Sva čuda Crne Gore, poziv i za građane da predlože zanimljive priče i destinacije

"Sva čuda Crne Gore će se realizovati u okviru Programa podsticajnih mjera u turizmu i zapravo predstavlja mehanizam oživljavanja interesovanja za turistički neafirmisane i nepoznate crnogorske lokacije"
122 pregleda 0 komentar(a)
Prokletije, Grebaje, Foto: Shutterstock.com
Prokletije, Grebaje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.07.2016. 12:49h

Ministarstvo turizma i održivog razvoja raspisaće 17. jula javni poziv za projekat "Sva čuda Crne Gore", na kojem mogu da učestvuju svi zainteresovani.

Projekat će trajati mjesec dana, sa mogućnošću produženja, saopšteno je na konferenciji na kojoj je potpisan sporazum o saradnji na projektu između MORT i Investiciono-razvojnog fonda.

"Sva čuda Crne Gore će se realizovati u okviru Programa podsticajnih mjera u turizmu i zapravo predstavlja mehanizam oživljavanja interesovanja za turistički neafirmisane i nepoznate crnogorske lokacije", saopšteno je na konferenciji.

MORT poziva građane i druge subjekte da dostave svoje ideje i inicijative koje su kompatibilne sa osnovnim ciljem Projekta, bilo sa se radi o:

a) predlogu za uvrštenje određenog lokaliteta na listu Projekta, sa obrazloženjem turističke atraktivnosti, bez obzira da li je ona zasnovana na prirodnim ljepotama, istoriografskim faktima, zanimljivim pričama i/ili legendama i dr.;

b) konkretizovanju ideja turističkog oplemenjivanja novih lokaliteta, kako bi se unaprijedila njihova privlačnost i

c) biznis-inicijativama koje podrazumijevaju spremnost aplikanta da ih, uz subvencije i druge forme institucionalne podrške, realizuju

Prva nagrada je u iznosu od 2.000, druga 1.500 i treća 1.000 eura.

Predviđeno je i plaćanje otkupne nadoknade od 100 eura za ostale prihvaćene aplikacije iz grupe

a) Plaćanje otkupne nadoknade od 300 EUR za sve prihvaćene aplikacije po kategoriji

b) ukoliko aplikacija ne uključuje i prijavu po kategoriji

c) Plaćanje participacije za troškove apliciranja odnosno obrade biznis inicijative do nivoa potrebnog za dalju obradu prema Investiciono razvojnom fondu u iznosu od 500 eura.

"Projekat Sva čuda Crne Gore podrazumijeva otkup priča koje su vezane za anegdote, istorijske događaje, interesantne činjienice iz svih djelova naše zemlje, koje mogu biti značajne za turističku valorizaciju, a do sada nijesu bile predstavljene na pravi način. Sadržaj može biti vezan i za prirodu i prirodna bogastva, kulturu, religiju, kulturno- istorijsko nasljeđe... Ovo je dakle prilika da javno pozovemo sve koji maju određene priče, da ih ponude i da se uključe u javni poziv... Takođe, ne zadržavamo se samo na otvaranju ideja, već idemo u pravcu njihove pune valorizacije. Ukoliko bude dobrih apliikacija, postoji mogućnost da nagrade budu još veće, kao i veći broj otkupa", kazao je ministar Branimir Gvozdenović.

Predsjednik odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda je rekao da u Crnoj Gori generalno ne postoji preduzetnička kultura.

"I to je nešto što je izazov za naredni period, bilo da se radi o državnim institucijama ili o lokalnoj administraciji. Upravo zato smatram da će ovaj projekat doprinijeti unapređenju preduzetničkog znanja. Jer, da biste započeli neki biznis, ne morate da imate genijalnu ideju koja će promijeniti svijet. Suština je da budete nešto drugačiji i kvalitetniji", rekao je on.

IRF je obezbijedio posebnu kreditnu liniju u iznosu do 5.000 eura sa kamatnom stopom od 1% za manje razvijene opštine, a 1,5 % za ostale opštine, sa grejs periodom od 12 mjeseci i rokom povraćaja od 6 godina.

"IRF je od 2010. godne do danas plasirao blizu 65 mliona e, finansirajući 186 projekata. Samo smo u prošloj godini obezbijedli kreditnu liniju za oblast turizma i ugostiteljstva u iznosu od 28 milona e, kojima je otvoreno preko 900 novh radnih mjesta", rekao je on.

Bonus video: