Opet uništena kamera koja se koristi za monitoring životinjskog svijeta

"Ovakav vid devastacije tehničke opreme koja se koristi isključivo u naučno-istraživačke svrhe, za CZIP je obeshrabrujući jer snimci nikada nisu upotrebljivani osim za monitoring divljih životinja"
65 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2016. 10:56h

Jedna od kamera zamki, koja se koriste za monitoring životinjskog svijeta u crnogorskim šumama, uništena je.

Kako je saopšteno iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica kamerama se prvenstveno želi dokazati prisustvo kritično ugrožene vrste Balkanskog risa u Crnoj Gori, koji broji svega 50 jedinki na cijelom Balkanu.

"Ovakav vid devastacije tehničke opreme koja se koristi isključivo u naučno-istraživačke svrhe, za CZIP je obeshrabrujući jer snimci nikada nisu upotrebljivani osim za monitoring divljih životinja. Takođe je neshvatljivo uništavanje kamera obzirom da iste sadrže jasno naznačenu funkciju i kontakt telefon organizacije koja vrši monitoring. Ovim putem želimo da napomenemo da se ovakvim postupanjem nesavjesnih građana, nanosi ogromna šteta zaštiti prirode u Crnoj Gori, ali i CZIP-u koji mora uložiti dodatna sredstva da nadomjesti nedostajuće kamere kako bi istraživanja bila kompletna", navodi se u saopštenju CZIP.

Dodaju da je ta organizacija jedina u Crnoj Gori, koja koristi kamere zamke za monitoring divljih životinja i uz pomoć istih vrši analizu korišćenja posmatrane teritorije od strane velikih sisara, prevashodno mrkog medvjeda i vuka, kao i svih ostalih stanovnika naših šuma.

"Dobijeni rezultati su i više nego dobar ulazni podatak za održivo upravljanje faunom, kako u zaštićenim područjima, tako i van njih. Ovim putem još jednom želimo skrenuti pažnju na ulogu i važnost postavljenih kamera, te da se njihovim uništavanjem i otuđenjem, CZIP-u uskraćuju neophodni resursi za potrebe valjanog monitoringa, čiji će se podaci koristiti i za potrebe definisanja potencijalnih Natura 2000 staništa. Za sve građane koji pronađu kameru-zamku, molimo da slijede upustva, koja su na njima jasno naznačena", zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: