"Izuzetna trka kroz fenomenalnu prirodu Prokletija"

U Nacionalnom parku Prokletije kažu da je ova trka upravo primjer kako se u zajedničkoj saradnji nekoliko partnera, i sa vrlo malo ulaganja, može napraviti novi turističko-sportski proizvod na Prokletijama
83 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2016. 11:10h

Preko 60 takmičara iz nekoliko zemalja odmjerilo je snagu u planinskoj trci "Prokletije Vertical kilometer", koja je juče održana u dolini Grebaje, ispod vrhova Karanfila.

Na stazi dužine tri kilometra, sa više od jednog kilometra uspona, ubjedljivo najbrži je bio Dušan Bazić sa vremenom 40 minuta, dok je drugo mjesto zauzeo Nikola Ilić sa vremenom 44 minuta, a dva minuta iza njega je stigao Milan Stojković. Staza je bila duža i visočija nego prošle godine, što govori da je Bazić sjajno išao, u rangu vremena prošlogodišnjeg pobjednika Janka Gardovića iz Crne Gore.

U trci je učestvovao i atletičar Sinan Koljenović iz Gusinja, koji je ostvario zapažen rezultat ispod jednog sata.

Pobjednik trke u muškoj konkurenciji izjavio je da su utisci sa Prokletija odlični.

"Priroda je fenomenalna, trka je bila izuzetna. Čak smatram da bi na ovoj trci mogli da dođu i da učestvuju i profesionalni takmičari iz inostranstva. Dakle, staza, priroda… i da vide kako su ljudi gostoprimljivi i fenomenalni, i da osjete sve iz ovog kraja. Nadam se da ću sljedeće godine da dođem ponovo, i preporučujem svima da dođu i učestvuju u ovoj trci", kazao je Bazić.

Nevena Rajković opravdala je epitet favorita kod djevojaka, sa vremenom 56 minuta. Drugoplasirana je bila Marija Đorđević sa vremenom 59 minuta, a trećeplasirana Mirela Brbović, koja je istu stazu prešla za 67 minuta. Nevenino vrijeme je bilo u top 10 muškaraca.

"Došla sam na trku na poziv Sky ruuning asocijacije. Oduševljena sam organizacijom i gostoprimstvom. Hvala domaćinima što su nas ovako lijepo dočekali. Oduševljena sam prirodom, utisci sa Prokletija su prelijepi. Zadovoljna sam rezultatom, s obzirom na to da prvi put trčim trku ovakvog formata i težine. Vjerujem da ćemo doći i naredne godine, da napravimo bolji rezultat i da postavimo novi rekord", kazala je nakon trke Nevena.

U Nacionalnom parku Prokletije kažu da je ova trka upravo primjer kako se u zajedničkoj saradnji nekoliko partnera, i sa vrlo malo ulaganja, može napraviti novi turističko-sportski proizvod na Prokletijama.

Direktor NP Prokletije Enes Drešković, kaže da je vrijednost ovog proizvoda i to što se ovakva trka po prvi put održava u Crnoj Gori, a Prokletije imaju na desetine ovakvih neotkrivenih staza.

"Upravo ova trka na najbolji način opravdava našu viziju i strateško opredjeljenje, da je naš park jedinstvenog potencijala za sve avanturiste, ljubitelje ekstremnih sportova i one koji pomjeraju visinske i druge granice. Uspjeli smo da sa Sky runinig asocijacijom Srbije zainteresujemo i dovedemo preko 60 aktivnih učesnika sa svojim timovima, koji su boravili više dana na Prokletijama. Otkrivali nove staze, planinarili, koristili staze za sportsko penjanje... Prošle godine smo eksperimentalno organizovali trku na ovoj stazi, a ove godine smo po svim propozicijama i takmičarskom dijelu odradili i potrudili se da takmičari borave više dana. Od ove godine zamisao je da ovo bude jedna značajnija manifestacija sa porukom da učesnici dođu i osjete avanturistički duh masiva Prokletija. Naše želje i ambicije su osnovane, iz prostog razloga što imamo podršku direktorice JPNP CG Azre Vuković, predsjednika Upravnog odbora Uroša Andrijaševića i NTO, i TO Plav, posebno kada je u pitanju priprema, promocija i organitacija trke", rekao je Drešković.

Marko Nikolić iz “Sky running” asocijacije Srbije i jedan od organizatora optimista je kada je u pitanju organizovanje ove trke u budućnosti, ali i drugih vidova aktivnog i sportskog turizma.

"NP Prokletije, kao najljepši planinski masiv Balkana sada već ima tradiciju vezano za nebesko trčanje i u potpunosti je opravdao očekivanja. Sjajni domaćini, organizacija i vrhunski predjeli za razvoj aktivnog turizma su garant za uspješnost ove trke. Trkači svakako nose sjajne utiske i uvijek će se rado vraćati Grebaji i Prokletijama. Vidimo se dogodine u još većem broju", poručio je Nikolić.

Drešković ističe da je NP Prokletije kroz plansku dokumentaciju definisan kao Zaštićeno područje prirodne i kulturne baštine od lokalnog, nacionalnog i medjunarodnog značaja, prepoznato kao divlja, neistražene i atraktivna avanturistička destinacija, čiji je razvoj zasnovan na principima održivosti. Do tog cilja stići će realizacijom brojnih programa koje su predvidjeli svojim razvojnim kratkoročnim i dugoročnim planovima.

"Planovi su da u narednim godinama organizujemo, pred ovih trka, polumaraton, kao i aktivnosti na više od 100 staza za sportsko penjanje na Prokeltijama, alpinističkim smjerovima i dr.Očekujemo da ćemo u jednom od poziva IPA sa Kosovom ili Albanijom kandidovati nekoliko lokacija za postavljanje ferata i zip lajn sajli. U zoni Grebaja sa svim ovim pomenutim potencijalima, pored izuzetnog mira za aktivni odmor u prirodi, ima više interesantnih lokacija za formiranje i avanturističkog parka. Na osnovu svega ovoga, u narednom periodu, mi u NP Prokletije očekujemo da Grebaje dožive pravi avanturistički bum. Ali, svjesni smo da će za realizaciju ovako velikih projekata trebati i vremena i novca. Dok to vrijeme dođe mi aktivno radimo na stvaranju ambijenta da to bolje vrijeme dočekamo spremni, kada su u pitanju nove ponude i proizvodi NP, a time i stvaranje kvalitetnih usluga, gdje bi kroz održivo korišćenje resursa lokalno stanovništvo i NPP imali i ekonomsku korist", rekao je Drešković.

Galerija

Bonus video: